Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Atopijski dermatitis – crvena koža koja svrbi

Crvenilo kože i svrbež nisu nimalo ugodna pojava, a ponajmanje kada su simptomi najčešće vrste ekcema – atopijskog dermatitisa. U čak 45 posto slučajeva ova bolest javlja se kod dojenčadi i male djece te može predstavljati rizik za razvoj drugih teških zdravstvenih stanja.

Atopijski dermatitis – problemi s kožom

Ovo je najčešći tip ekcema. Nije zarazan, no iznimno je nelagodan s obzirom na to da ga karakteriziraju crvene mrlje i suha koža sklona svrbežu, zadebljanju i pucanju. Nije rijetkost da se zbog svrbeža rane inficiraju.

Obično se javlja na sljedećim mjestima: lice, vrat, pregib laktova, pregib koljena, oko očiju. Intenzitet varira od osobe do osobe, baš kao i trajanje koje može biti svega par mjeseci, a može se kontinuirano pojavljivati kroz čitav životni vijek osobe. Simptomi su najviše izraženi tijekom zimskog perioda.

Najčešće se javljaju dermatitis na licu i dermatitis na rukama. Dermatitis na licu sa sobom nosi i jak psihološki utjecaj na oboljelu osobu te ga djevojke i žene često pokušavaju prekriti šminkom. Šminka koja se nanosi treba biti hipoalergenska, bez mirisa i konzervansa, a prilikom nanošenja valja voditi računa da su ruke čiste, kao i kistovi za šminkanje.

Kako se liječi atopijski dermatitis?

Ne postoje dva različita čovjeka, baš kao ni dvije različite kože. Svakoj koži valja pristupiti na individualan način, kod njege te kod liječenja. Uz to, liječenje je najbolje prepustiti specijalistu dermatologu koji će najbolje znati odrediti njegov smjer.

Uz lijekove, u liječenju se koristi terapija svjetlom, tj. fototerapija. Riječ je o bezbolnoj terapiji, koja se provodi u posebnim kabinama u kojima se tijelo izlaže kontroliranom UV zračenju, a rezultati su vidljivi nakon par tjedana uzastopnih terapija.

I sami si možete pripomoći! Njegujte kožu hidratantnim kremama bogatim emolijensima, a za tuširanje koristite mlaku vodu. Birajte odjeću izrađenu od prozračnih materijala, posebno ljeti, kada kožu treba dodatno zaštititi kremama s visokim SPF faktorom. I zapamtite: atopijski dermatitis možda nije moguće izliječiti, ali uz prave korake moguće ga je držati pod kontrolom!

Povezani članci

Related

Krioterapija: tretman ekstremnim hlađenjem

Krioterapija je inovativna metoda liječenja koja koristi ekstremno niske temperature za postizanje različitih učinaka na tijelo. Otkrijte kako krioterapija djeluje i kako se izvodi. Krioterapija primjenjuje niske temperature kako bi postigla različite učinke. Jedan od...

read more

Tko su internisti i njihova uloga

Internisti su specijalisti u dijagnozi, liječenju i upravljanju širokim spektrom bolesti koje utječu na unutarnje organe i sustave tijela. Njihov holistički pristup medicini fokusira se na cjelokupno zdravlje pacijenta, a ne samo na izolirane simptome ili organe....

read more