Superbrands logo
Superbrands logo



Copyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Simptomi i znakovi proširenih vena: Kako ih prepoznati

Proširene vene su često neugodna pojava koja može utjecati na svakodnevni život. Prepoznavanje simptoma i znakova proširenih vena može pomoći u ranom otkrivanju i poduzimanju potrebnih mjera za liječenje i prevenciju daljnjih komplikacija.

Vidljivi znakovi

Jedan od najčešćih simptoma proširenih vena je pojava izbočenih, ispupčenih vena na površini kože. Ove vene obično su plavkaste ili ljubičaste boje i mogu se jasno vidjeti kroz kožu. One se često pojavljuju na nogama i mogu biti bolne ili neugodne na dodir.

Bol i nelagoda

Osjećaj boli, težine ili nelagode u nogama može biti znak proširenih vena. Ovi simptomi obično se pogoršavaju tijekom dana, osobito nakon dugotrajnog stajanja ili sjedenja. Bol može biti prisutna i u obliku osjećaja pečenja, grčeva ili svrbeža oko pogođenih vena.

Oticanje nogu

Proširene vene mogu uzrokovati oticanje nogu, posebno na kraju dana ili nakon dužeg razdoblja stajanja. Oticanje može biti vidljivo u gležnjevima i donjem dijelu nogu te može biti povezano s osjećajem težine ili napetosti u nogama.

Promjene kože

Koža oko proširenih vena može postati tamnija ili gruba na dodir. Mogu se pojaviti i promjene poput ekcema ili dermatitisa na koži iznad proširenih vena, što može biti posljedica kronične venske insuficijencije.

Krvarenje i čirevi

U naprednijim slučajevima, proširene vene mogu dovesti do komplikacija poput krvarenja iz pogođenih vena ili razvoja čira na koži, posebno u područjima koja su podložna pritisku ili oštećenju.

Kada potražiti pomoć

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma ili ako imate obiteljsku povijest proširenih vena, važno je konzultirati se s liječnikom ili specijalistom za venske bolesti. Rani pregled i dijagnostika mogu pomoći u sprječavanju napredovanja bolesti i pravovremenom započinjanju odgovarajućeg liječenja.

Prepoznavanje simptoma proširenih vena ključno je za pravovremeno liječenje i sprječavanje mogućih komplikacija. Redoviti pregledi i pravilan način života mogu pomoći u održavanju zdravlja vena i općenito poboljšati kvalitetu života. Ako primijetite bilo kakve promjene u svojim venama ili simptome povezane s proširenim venama, nemojte oklijevati potražiti medicinsku pomoć. Vaš zdravstveni tim može vam pomoći u postavljanju dijagnoze i odabiru najboljeg plana liječenja za vas.

Povezani članci

Related

Lasersko uklanjanje dlačica na licu

Lasersko uklanjanje dlaka na licu je sve popularniji kozmetički tretman koji nudi dugotrajno rješenje za uklanjanje neželjenih dlačica s područja poput gornje usne, brade, obraza i čela. Ova metoda koristi lasersku tehnologiju kako bi ciljano uništila folikule dlake,...

read more

Vrste masnoća u krvi

Masnoće u krvi, poznate kao lipidi, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organizma. Postoji nekoliko vrsta masnoća u krvi, od kojih svaka ima specifične funkcije i utjecaj na zdravlje. Razumijevanje ovih vrsta može pomoći u boljem upravljanju zdravljem i...

read more

Ključna kuhinjska pomagala za početnike

Kuhinja je središte svakog doma, mjesto gdje se okupljaju obitelj i prijatelji te gdje nastaju najukusniji obroci. Međutim, svaki kuhar, bez obzira na iskustvo, zna koliko su važna kvalitetna kuhinjska pomagala. Ako ste početnik u kulinarstvu ili jednostavno želite...

read more