Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Koliko je bitno povećati nisku energetsku efikasnost doma i uštedeti

https://www.freepik.com/free-photo/plans-house_997935.htm

Cena energenata u svetu je na rekordnom nivou,  a predviđanja su takva da se neće zaustaviti na trenutnim brojkama. Ovakvo stanje neminovno se odražava na budžete domaćinstava globalno, stoga moramo razmišljati o načinima da smanjimo potrošnju energije. Problem koji je široko rasprostranjen i koji je odgovoran za veće cifre na računima jeste niska energetska efikasnost domova. Loša izolacija objekata, dotrajala stolarija i električni uređaji direktno utiču na veću potrošnju, što nikako nije dobro kako za naš džep, a ni za celokupnu planetu.

Ipak, postoje načini koji vam mogu pomoći da povećate energetsku efikasnost vašeg doma i time uštedite značajnu sumu novca. Menjanje svakodnevnih navika i obraćanje pažnje na izolacione materijale mogu značajno promeniti stvari i dovesti do efikasne upotrebe energije.

Šta je energetska efikasnost i zašto je važna?

Energetska efikasnost podrazumeva racionalno upravljanje energijom, koristeći sve raspoložive resurse (štedljive LED sijalice, kvalitetne elekitrične uređaje, adekvatna izolacija objekta) kako bi se smanjila potrošnja i ostavio što manji ekološki otisak. Svesni smo činjenice da su određeni energenti neobnovljivi i da njihovo prekomerno trošenje podstiče klimatske promene koje ostavljaju dugoročne posledice po zdravlje planete i svih njenih stanovnika. Domaćinstva jesu najveći grupni potrošač energije, a aktuelna statistika nam ne ide u prilog – Srbija troši dvostruko više energije u odnosu na ostale zemlje Evropske unije. Iako su industrijska postrojenja i dalje na čelu kada su u pitanju potrošači, uvek možemo kao pojedinci da delujemo lokalno i  da budemo pozitivan primer drugima.

https://www.freepik.com/free-photo/glass-window-overlooking-green-garden_1017522.htm

Zamena dotrajale stolarije

Velika količina energije izgubi se kroz stare prozore i vrata koji usled dotrajalosti više ne vrše svoju funkciju. Ukoliko primetite da ne možete da zagrejete ili rashladite prostoriju, da vam se prozori magle, verovatno da je reč o lošem dihtungu i da je vreme da se pozabavite renoviranjem stolarije. Kvalitetni alu prozori predstavljaju jednu od najsigurnijih opcija na tržištu kada je u pitanju stolarija, jer su se pokazali kao izuzetno energetski efikasni, a odlikuju se i interesantnom i modernom estetikom. Možda će vam se ova investicija činiti kao preveliki zalogaj, ali dugoročno gledano, zamena dotrajale stolarije je najbolje rešeno i jedan od proverenih načina da zapravo uštedite novac.

Proverite ispravnost uređaja

Električni uređaji koje svakodnevno koristimo u domaćinstvu takođe imaju svoj rok trajanja, a kada se on približi, uređaji troše više energije kako bi mogli da rade. Ovo se posebno odnosi na uređaje poput šporeta, bojlera ili frižidera. Važno je napomenuti da odgovarajući uređaji mogu smanjiti potrošnju električne energije za čak 50 odsto i da na taj način možete uštedeti značajan deo novca. Ukoliko odlučite da promenite neki od vaših uređaja, prilikom odabira obratite pažnju na energetske razrede. Tako imamo one sa oznakom A koji troše najmanje energije, pa sve do onih sa oznakom G, u koje spadaju najveći potrošači. Cena onih uređaja koji su energetski efikasni jeste viša u odnosu na ostale, ali njihovom kupovinom ćete na duži period uštedeti mnogo novca.

Razmotrite LED rasvetu

Kućna rasveta takođe troši određenu količinu energije, a ukoliko još uvek niste, vreme je da razmislite o energetski efikasnim LED sijalicama. Predstavljaju idealno rešenje koje zadovoljava potrebe svakog domaćinstva, ali i ozbiljnijih poslovnih objekata, pa je tako njihova upotreba postala široko rasprostranjena. Ovakav tip sijalice nešto je skuplji od standardne, ali je zato vek trajanja do pet puta duži, a utrošak struje neuporedivo manji. Postoji mnoštvo oblika i boja LED osvetljenja, stoga ne sumnjamo da ćete bez problema pronaći ono koje najviše odgovara vašem domu. Bez obzira što koristite ovaj tip rasvete, preporučuje se da uvek gasite svetlo kada ga ne upotrebljavate.

Menjanje svakodnevnih navika

Često smo nesvesni sitnica koje svakodnevno praktikujemo, a kojima zapravo podstičemo veću potrošnju energije. Na primer, tv uređaj je sastavni deo svakog domaćinstva i mnogi od nas ga ni ne gase, iako su odavno prestali da prate tv program. Isti slučaj je i sa računarima i laptopovima, koji ostaju upaljeni dok radimo neke druge stvari ili čak boravimo van kuće. Nema potrebe da uređaji rade ukoliko ih aktivno ne koristimo, jer na taj način bespotrebno troše energiju, a i njihov sam sistem brže slabi. Klima čini gotovo 17% od ukupne potrošnje električne energije i neizostavan je uređaj tokom vrelih letnjih dana, pogotovo ako živim u urbanoj sredini. Upotrebu ovog uređaja možemo smanjiti tako što ćemo tokom noći otvoriti širom sve prozore i pustiti svež vazduh unutra, dok ćemo tokom dana i najudarnijeg sunca držati spuštene roletne.

Budućnost naše planete i nas samih zavisi od odluka koje donosimo i poteza koje na svakodnevnom nivou povlačimo. Često smo nesvesni njihovog uticaja, ali prikupljanjem tačnih informacija o značaju uštede energije i načinima za povećanje energetske efikasnosti, možemo promeniti sopstvene navike i na taj način pozitivno uticati na životnu sredinu.

Povezani članci

Related