Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

3 jednostavna trika za pivot tablice

Pivot tablice mogu na prvu djelovati komplicirano, ali zapravo su jedan od jednostavnijih alata u Microsoft Excelu koji će ti pomoći analizirati velike količine podataka. Da bi si dodatno ubrzao i olakšao proces analize, isprobaj neke od sljedećih trikova:

  1. Preduvjet za brzu pivot tablicu je dobra organizacija.

Prije nego kreneš stvarati pivot tablicu, dobro provjeri podatke u početnoj tablici kako ti se proces ne bi kasnije zakomplicirao. Nikako se u tablici ne smiju pojaviti prazni stupci ili reci. Uz to, provjeri ima li svaki stupac svoj unikatan naslov koji je postavljen u jednom retku.

  • Postotak još jasnije prikazuje sažetak podataka.

Recimo da u pivot tablici imaš ukupan zbroj nečega, npr. prodaja u kvartalu svakog pojedinog prodavača na odjelu. Na kraju kvartalnog razdoblja želite dodijeliti nagradu prodavaču koji je napravio najveći postotak prodaja. Informaciju koji je to prodavač za samo nekoliko sekundi izračunat će ti tvoja pivot tablica ako obilježiš stupac s brojevima prodaja, stisneš desni klik miša te iz padajućeg izbornika odabereš Pokaži vrijednost kao – % sveukupne vrijednosti.

  • Provjeri ispravnost pivot tablice

Kako bi bio potpuno siguran da će pivot tablica ispravno izračunati podatke koje želiš sažeti, prije službene analize brzinski testiraj neki broj podataka koji možeš lako provjeriti. Npr. postavi kao Vrijednost bilo koji stupac s tekstualnim podacima i tada će ti se pojaviti mala pivot tablica u kojoj ćeš vidjeti broj redaka u tom stupcu. Ako podaci odgovaraju, sve je u redu s pivot tablicom.

Svrha je pivot tablica da ti olakšaju i ubrzaju analizu velike količine podataka bez korištenja formula, a što više trikova za to naučiš, proces će ti biti lakši i brži.

Povezani članci

Related

Digitalna evolucija: Budućnost poslovanja

U eri tehnološke revolucije, važnost prelaska na digitalno poslovanje postaje sve izraženija. No, što točno znači digitalizacija za suvremene tvrtke i kako ona oblikuje našu poslovnu budućnost? Prelazak s tradicionalnih papirnatih procesa na digitalne platforme...

read more