Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Osiguranje vozila: 3 najveća mita koji zbunjuju vozače

Iako je auto osiguranje u Hrvatskoj obvezno i svi vozači dođu do trenutka odluke koju policu odabrati, i dalje kruže brojni mitovi kad je u pitanju ova tematika. Neka uvjerenja toliko se usmeno ponavljaju bez detaljnih provjera sa stručnjacima da postaju istine koje na kraju i nisu baš u potpunosti točne. Kako biste bili posve pripremljeni za kupnju auto osiguranja (koja će vas sigurno dočekati ako namjeravate izaći s vozilom na cestu), istražite sljedeće mitove i razotkrijte pravu istinu.

  1. MIT: Starost vozača automatski određuje visinu premije osiguranja.

Istina je da se starost vozača uzima u obzir prilikom izračuna premije auto osiguranja, ali nije istina da je to varijabla koja će automatski odrediti iznos. Premija ovisi i o drugim čimbenicima poput godina iskustva vozača, povijesti vožnje, lokacije, vrste vozila itd. Također se često misli da će stariji vozači plaćati skuplje osiguranje dok je istina obično posve suprotna – osiguravajuće kuće znaju starijim vozačima davati posebne popuste. Tako npr. stariji od 55 godina mogu dobiti smanjenje premije auto osiguranja u slučaju da nisu prethodno imali nesreće. Isto tako umanjuje se premija umirovljenicima i onima koji nisu zaposleni na puno radno vrijeme, odnosno onima koji voze rjeđe od prosjeka. Iznosi popusta fleksibilni su i ovise o državi, točnoj dobi vozača te odluci osiguravajućih kuća pa je svakako najbolje provjeriti sa svojim davateljem osiguranja kvalificirate li se za umanjenje premije auto osiguranja.

S druge strane, zna se dogoditi da mlađi vozači plaćaju veću premiju. No to je manje zbog dobi, a više zbog nedostatka iskustva te se takve premije tijekom godina mogu smanjiti ako mladi vozači ne uzrokuju nesreće i prekršaje.

  • MIT: Vlasnici crvenih automobila plaćaju skuplju premiju.

Jeste li ikada čuli informaciju da su vlasnici crvenih automobila skloniji neopreznoj vožnji, stoga su veća opasnost za sudionike u prometu što znači da trebaju plaćati i veću premiju auto osiguranja? Ova je informacija potpuno netočna, nastala na istinitom temelju da vozači crvenih automobila plaćaju više kazni za prebrzu vožnju. No to ne znači da su njihove premije osiguranja išta veće od vozača automobila neutralnih boja. Koju ste boju odabrali za svog limenog ljubimca osiguravajućim je kućama potpuno svejedno dok određuju cijenu premije, ali važno im je kako vozite. Uz to, u obzir uzimaju i model auta, tip karoserije, veličinu i snagu motora, starost vozila i vozača, vrijednost automobila, sigurnost vozila, vjerojatnost krađe i sl.

  • MIT: U slučaju nesreće, vrijedi osiguranje osobe koja vozi automobil.

Vozači nerijetko znaju svoj automobil davati drugim osobama da ga voze vjerujući da će u slučaju nesreće reagirati osiguranje tog vozača. Ipak, osiguranje vozila vezano je za automobil, a ne za osobu koja ga ugovara. To znači da osiguravajuće društvo vlasnika pokriva štetu nastalu nesrećom bez obzira na to tko vozi. Regulacije se mijenjaju od države do države pa prije nego date svoje vozilo u ruke prijateljima ili članovima obitelji, pobrinite se da provjerite propise te imate prikladnu pokrivenost osiguranja. Osiguravajuće kuće nekada dodatno traže informaciju tko će sve redovito voziti kako bi prilagodile premiju osiguranja.

Zaključno

Kad se radi o odabiru auto osiguranja, važno je dobro provjeriti činjenice kako biste donijeli informiranu odluku te bili sigurni da je vaše vozilo pravilno pokriveno. Nadamo se da vam je ovaj članak u tome pomogao, a dodatno se uvijek možete konzultirati sa svojom osiguravajućom kućom kako bi vam stručnjaci odgovorili na sva pitanja i nedoumice.

Povezani članci

Related

Online instrukcije iz matematike

Zbog vremena u kojima živimo sve je izraženiji nedostatak vremena za sve dnevne aktivnosti pojedinca pri čemu isto vrijedi i za instruktore i za učenike. Imajući na umu još uvijek aktualnu koronu postavlja se pitanje da li online instrukcije mogu biti jednako...

read more

Najbolja nekretnine za prodaju na Kvarneru

1. Nekretnine za prodaju u Opatiji Opatija, ljetovalište bivše Austro-Ugarske, vrlo je otmjeno mjesto koje privlači vrhunske kupce. Njegova arhitektura i zadovoljan zrak odražavaju srednjoeuropsku prošlost. Opatija je danas sinonim za luksuzne vile uz plažu, prestižne...

read more