Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Internistički pregled s EKG-om

Internistički pregled, poznat i kao sistematski pregled, je najopsežnija vrsta kliničkog pregleda pacijenta. Preporučuje se pacijentima koji imaju razne tegobe kako bi se točno odredio njihov uzrok te liječenje. Osim liječenja, interna medicina bavi se i prevencijom raznih bolesti iz područja nefrologije, kardiologije, gastroenterologije, pulmologije, endokrinologije i hematologije.

Internistički pregled

Kao i kod većine drugih pregleda, prilikom internističkog pregleda obavlja se razgovor s pacijentom kako bi se doznale sve prijašnje tegobe, navike i bolesti, ali i bolesti u obitelji koje mogu pomoći u dijagnozi. Na pregledu se obavlja i detaljan klinički pregled koji uključuje pregledavanje općeg stanja pacijenta, kože, trbušnih organa, krvnih žila, srca, pluća, i limfnih čvorova. Ovakav pregled potreban je kod preoperativne obrade ili kod osoba kod kojih su se pojavile neke zdravstvene tegobe.

Internistički pregled sadržava i pregled EKG-om te mjerenje krvnog tlaka kako bi se mogla postaviti kompletna slika stanja pacijenta pomoću koje se dolazi do uzroka tegoba koje pacijent osjeća.

Internistički pregledi omogućuju analizu raznih bolesti kao što su arterijska hipertenzija, bolesti štitnjače, spolne žlijezde i hipofize, bolesti pluća, astma, kronični i akutni bronhitis, arterijska hipertenzija, upale i rak prostate, poremećaji cirkulacije u venama i arterijama i mnoge druge.

EKG

Elektrokardiogram (EKG) daje grafički prikaz rada srca pomoću kojeg se mogu prepoznati razne srčane bolesti. EKG može ukazati na prethodne ili trenutne srčane udare, povećanje srca zbog visokog krvnog tlaka ili poremećaje u srčanom ritmu.

Snimanje EKG-a je neinvazivna metoda koja se obavlja u stanju mirovanja dok pacijent leži. Na prsa i ekstremitete se lijepe elektrode koje su povezane s EKG uređajem koji bilježi električnu aktivnost srca. Nakon dobivenih nalaza, pacijenta se po potrebi šalje na daljnje pretrage kao što su UZV srca ili holter.

Povezani članci

Related

Laneno ulje

Laneno ulje proizvodi se od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum), a smatra se iznimno ljekovitim zbog prisustva mnogih antioksidativnih komponenti. Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je...

read more

Perut – kako smanjiti ljuskanje vlasišta?

Osim što je perut estetski problem, ponekad može stvarati i veće probleme od samog ljuskanja vlasišta. Perut se pojavljuje kod polovice odraslog stanovništva, a češća je kod muškaraca. Iako pravi uzrok nije u potpunosti poznat, smatra se kako do pojave peruti dolazi...

read more