Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Internistički pregled s EKG-om

Internistički pregled, poznat i kao sistematski pregled, je najopsežnija vrsta kliničkog pregleda pacijenta. Preporučuje se pacijentima koji imaju razne tegobe kako bi se točno odredio njihov uzrok te liječenje. Osim liječenja, interna medicina bavi se i prevencijom raznih bolesti iz područja nefrologije, kardiologije, gastroenterologije, pulmologije, endokrinologije i hematologije.

Internistički pregled

Kao i kod većine drugih pregleda, prilikom internističkog pregleda obavlja se razgovor s pacijentom kako bi se doznale sve prijašnje tegobe, navike i bolesti, ali i bolesti u obitelji koje mogu pomoći u dijagnozi. Na pregledu se obavlja i detaljan klinički pregled koji uključuje pregledavanje općeg stanja pacijenta, kože, trbušnih organa, krvnih žila, srca, pluća, i limfnih čvorova. Ovakav pregled potreban je kod preoperativne obrade ili kod osoba kod kojih su se pojavile neke zdravstvene tegobe.

Internistički pregled sadržava i pregled EKG-om te mjerenje krvnog tlaka kako bi se mogla postaviti kompletna slika stanja pacijenta pomoću koje se dolazi do uzroka tegoba koje pacijent osjeća.

Internistički pregledi omogućuju analizu raznih bolesti kao što su arterijska hipertenzija, bolesti štitnjače, spolne žlijezde i hipofize, bolesti pluća, astma, kronični i akutni bronhitis, arterijska hipertenzija, upale i rak prostate, poremećaji cirkulacije u venama i arterijama i mnoge druge.

EKG

Elektrokardiogram (EKG) daje grafički prikaz rada srca pomoću kojeg se mogu prepoznati razne srčane bolesti. EKG može ukazati na prethodne ili trenutne srčane udare, povećanje srca zbog visokog krvnog tlaka ili poremećaje u srčanom ritmu.

Snimanje EKG-a je neinvazivna metoda koja se obavlja u stanju mirovanja dok pacijent leži. Na prsa i ekstremitete se lijepe elektrode koje su povezane s EKG uređajem koji bilježi električnu aktivnost srca. Nakon dobivenih nalaza, pacijenta se po potrebi šalje na daljnje pretrage kao što su UZV srca ili holter.

Povezani članci

Related

Medicinska konoplja: vodič za korištenje

Rijetke su teme koje izazivaju jače reakcije liječnika, znanstvenika, istraživača, političara i javnosti od medicinske konoplje. Je li sigurna? Treba li biti legalno? Dekriminaliziran? Je li dokazana njena učinkovitost? Za koje bolesti je korisna? Stvara li ovisnost?...

read more

Madež: što je i kako ga paziti

Što je madež?  Madež, poznat i kao nevus, je uobičajena pigmentirana lezija na koži koja se razvija kada se stanice koje proizvode pigment, nazvane melanociti, grupiraju zajedno. Madeži mogu biti različitih boja, oblika i veličina, te se mogu pojaviti na bilo...

read more