Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Jeste li izgorjeli od posla?

Priznajmo si: svijet u kojem živimo sve se brže okreće i svakim danom pred nama je sve više obaveza. Što učiniti kada nas poslovne obaveze i radni zadaci s kratkim rokovima i manjkom resursa počnu tjerati u kut i kada nam sve to postane previše?

Burnout – značenje

70-ih godina 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama nastao je pojam „burnout“ i označavao je posljedice ozbiljnog stresa u zanimanjima koja su usmjerena pomaganju drugima pojašnjavajući kako, uslijed goleme žrtve koja je povezana s tim zanimanjima, dolazi do iscrpljenosti, umora i nemogućnosti nošenja sa stresom. Danas sindrom izgaranja nije više vezan samo uz određena zanimanja već možemo reći da je toliko raširen da gotovo ne postoji profesija u kojoj se ne javlja.

Izazovi postavljeni pred radnicima su veliki, a rokovi kratki. Na posao se dolazi ranije, a ostaje prekovremeno. To preopterećenje, uz visoku razinu odgovornosti i malu mogućnost odlučivanja, može biti neprekidni izvor stresa i dovesti do skupa simptoma koje nazivamo burnout simptomi.

Znate li prepoznati burnout simptome?

Osim u profesionalnom životu, burnout se može pojaviti i u privatnom životu kod svakoga tko balansira previše uloga u svakodnevnom životu.

Simptomi se dijele u tri dimenzije. Prva dimenzija odnosi se na emocionalnu i fizičku iscrpljenost, druga na cinizam i otuđenost, a treća dimenzija odnosi se na smanjenu profesionalnu učinkovitost i manjak postignuća. Simptomi su svakojaki, a uglavnom se radi o: čestim sukobima, frustraciji, gubitku apetita ili prejedanju, manjku produktivnosti, apatije, samopoštovanja, pesimizmu, nesanici, kroničnom umoru i negativnom razmišljanju o sebi.

 

Kako se liječi burnout sindrom?

Burnout sindrom rijetko se liječi uz pomoć lijekova. Kada su oni dio terapije, radi se o lijekovima koje ubrajamo u depresore središnjeg živčanog sustava. O smjeru terapije odlučuje liječnik: psiholog ili psihijatar.

U liječenju sindroma izgaranja možete si pomoći i sami i to na način da pokušate prepoznati u čemu točno leži vaše nezadovoljstvo te aktivno raditi na otklanjanju uzroka. Ako je potrebno, promijenite posao i potražite okruženje u kojem ćete biti sretniji!

Povezani članci

Related