Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Kako sačuvati novac za neplanirane troškove

Štednja sama po sebi je između ostalog i pitanje dobre organizacije i pronalaženja balansa između mjesečnih prihoda i rashoda. Mnogima od nas se sama ušteda čini teško dostižnim ciljem, koji zahtjeva mnogo odricanja, što u osnovi ne mora nužno biti slučaj. Ne bismo li mogli sebi osigurati materijalnu sigurnost, koja podrazumijeva odvajanje sredstava za neplanirane okolnosti koje zahtijevaju dodatne troškove, potrebno je da razmotrimo na koje načine možemo doprijeti kućnom budžetu i zdravijem odnosu prema vlastitim financijama.

Planiranje redovnih nabavki

Iako se čini da na putu ka uštedi novca stoje kupovine onih artikala koji nisu u domeni neophodnosti, činjenica je da najveću uštedu možemo ostvariti zapravo planirajući kupovine svakodnevnih potrepština. Brz stil života koji nam suvremeno doba nameće nerjetko dovodi do jednako brzih kupnji u prolazu, dok nas s druge strane upravo i pokušaji štednje kupovinom proizvoda na sniženjima u većim količinama vode u upravo suprotnom pravcu. Ne bismo li zaista uštedjeli novac, potrebno je da racionalno pristupimo svojim potrebama i razmotrimo količine i tip namirnica koje su nam neophodne u tijekom tjedna ili mjeseca pred nama. Nerjetko se događa da kupujemo namirnice koje ne možemo potrošiti u roku njihovog trajanja, te ih bacamo, odnosno time bacamo novac utrošen na njih. Za nabavke potrošne robe, točnije hrane i kućnih kemikalija, kao i proizvoda za osobnu higijenu, potrebno je da odvojimo vrijeme za izradu detaljne liste za kupnju, uzimajući u obzir prethodna iskustva i realne potrebe domaćinstva u kojem živimo.

Online kupovina

Ne bismo li se prilagodili brzom stilu života koji svakodnevica od nas zahtjeva, te i imali jasan uvid u iznos novca  koji trošimo prilikom kupovine, odična ideja su e-prodavnice. Online prodavnice pružaju mogućnost da pratimo utrošenu sumu novca tijekom same kupnje, dakle prije njene finalizacije, dok takođe možemo s lakoćom usporediti cijene artikala na tržištu. Široka ponuda koju danas pružaju platforme za online kupnju kao što je Shoppster, čine da samo iskustvo kupovine bude opuštenije i efektnije, budući da možemo ostvariti ravnotežu između potreba i budžeta kojim raspolažemo. Ono što dodatno ide u prilog tvrdnji da je kupnja preko interneta dobar način uštede jeste činjenica da e-prodavnice mahom nude proizvode po povoljnijoj cijeni, budući da nemaju dodatne troškove na zakup prostora i osoblje.

Gotovi obroci

Iako je ponekad prilika takva da je sasvim prikladno počastiti se obrokom u restoranu, a sa druge strane nekim danima jednostavno nemamo dovoljno vremena za pripremu obroka, ukoliko vam je cilj ušteda novca gotovi obroci spadaju u domenu troškova koje treba izbjegavati. I u ovom slučaju je planiranje i dobra organizacija ključ, te ukoliko su vam radni tjedni burni u smislu količine obaveza, vikendom isplanirajte obroke, te ih pripremajte unaprijed. Ovo se odnosi i na ručak koji biste poslužili obitelji, ali i na obrok koji imate na poslu. Prije odlaska na posao pripremite hranu koju ćete ponijeti, a navečer unaprijed možete pripremiti ručak za obitelj. Napokon, samostalna priprema obroka je uglavnom i zdravija varijanta, tako da ćete ovakvim načinom na više od jednog načina doprineti kvaliteti svog života.

Izbjegavanje jeftine robe

Iako se u prvi tren čini nelogičnim, kupnja jeftine robe zapravo ne ide u prilog uštedi. Ako se odlučujete za jeftinu garderobu i tehniku, u osnovi ostvarujete samo privid uštede, dok to zapravo znači da vas određeni predmet neće služiti dovoljno dugo da bi ulaganje u njega bilo isplativo. Zbog toga je važno načiniti razliku između jeftinog i povoljnog. Povoljne cijene podrazumijevaju da su proizvodi ponuđeni po nižoj cijeni od standardne ili očekivane u okviru određene akcije ili zbog toga što je u pitanju domaća proizvodnja. Prema tome, prilikom investiranja u predmete koji bi trebali služiti svrsi na duže staze, nemojte upadati u zamku niskih cijena na prvu loptu, već uvijek uzimajte u obzir kvalitetu i na osnovu toga prosudite da li je kupnja koju planirate zapravo pametna.

Ako racionalno pristupite svojim mjesečnim troškovima, odnosno uzmete u obzir svoje realne potrebe i uskladite ih sa svojim financijskim mogućnostima, bit ćete u situaciji uštedjeti novac za eventualne neplanirane troškove. Činjenica je da je svakodnevica sazdana od brojnih neizvjesnosti i da je vrlo važno da osiguramo sebi mogućnost da materijalno odgovorimo na određena iznenađenja koje nam život sam po sebi može prirediti. Zbog toga na vrijeme poduzmite određene korake ka uštedi, ne biste li tako izbjegli nepotreban dodatni stres i na kraju doprinijeli vlastitom osjećaju sigurnosti na dnevnom nivou.

 

Povezani članci

Related

Ključna kuhinjska pomagala za početnike

Kuhinja je središte svakog doma, mjesto gdje se okupljaju obitelj i prijatelji te gdje nastaju najukusniji obroci. Međutim, svaki kuhar, bez obzira na iskustvo, zna koliko su važna kvalitetna kuhinjska pomagala. Ako ste početnik u kulinarstvu ili jednostavno želite...

read more

Perut – kako smanjiti ljuskanje vlasišta?

Osim što je perut estetski problem, ponekad može stvarati i veće probleme od samog ljuskanja vlasišta. Perut se pojavljuje kod polovice odraslog stanovništva, a češća je kod muškaraca. Iako pravi uzrok nije u potpunosti poznat, smatra se kako do pojave peruti dolazi...

read more

Jeste li izgorjeli od posla?

Priznajmo si: svijet u kojem živimo sve se brže okreće i svakim danom pred nama je sve više obaveza. Što učiniti kada nas poslovne obaveze i radni zadaci s kratkim rokovima i manjkom resursa počnu tjerati u kut i kada nam sve to postane previše? Burnout – značenje...

read more