Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Madež: što je i kako ga paziti

Što je madež? 

Madež, poznat i kao nevus, je uobičajena pigmentirana lezija na koži koja se razvija kada se stanice koje proizvode pigment, nazvane melanociti, grupiraju zajedno. Madeži mogu biti različitih boja, oblika i veličina, te se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela. Većina madeža je benigna (nekažnjiva) i ne predstavlja ozbiljan problem, ali povremeno mogu postati atipični ili se razviti u maligne oblike, kao što je melanom. Većina madeža obično postoji još od djetinjstva, no novi madeži mogu se pojaviti tijekom cijelog života, posebno tijekom faza hormonskih promjena kao što su pubertet i trudnoća. Oni variraju u veličini, boji i obliku, te većina ljudi ima između 10 do 40 madeža koji se tijekom vremena mogu promijeniti. Redoviti pregledi kod dermatologa su ključni kako bi se rizik od razvoja melanoma (raka kože) smanjio na minimum.

Zašto se odlučiti na uklanjanje madeža?

Odlučivanje o uklanjanju madeža može biti motivirano različitim faktorima, uključujući estetske, zdravstvene i sigurnosne razloge. Madeži se često uklanjaju radi estetskih poboljšanja ili kako bi se smanjili simptomi poput svrbeža, iritacije ili nelagode. Također, madeži koji pokazuju znakove promjene ili povećanog rizika od malignosti mogu biti potencijalno opasni te se preporučuje njihovo uklanjanje kako bi se spriječio razvoj ozbiljnijih problema. U nekim slučajevima, uklanjanje madeža može biti predloženo kao preventivna mjera kod osoba s obiteljskom poviješću raka kože. Važno je konzultirati se s dermatologom kako bi se donijela informirana odluka o uklanjanju madeža, uzimajući u obzir osobne potrebe, povijest i simptome.

Kako prepoznati potrebu za uklanjanjem madeža? 

Važno je znati kada razmotriti odstranjivanje madeža s obzirom na zdravlje kože. Bitno je pratiti promjene u izgledu madeža, poput brzog rasta ili promjena boje i teksture. Nepravilni rubovi, svrbež, nelagoda ili bol u području madeža također mogu signalizirati potrebu za pažnjom. Ako se primijeti krvarenje ili stvaranje kraste na madežu, treba potražiti stručni savjet. Ako postoji obiteljska povijest raka kože, rizik se povećava, stoga se preporučuje redovito praćenje i konzultacije s dermatologom. Ako vam madež izaziva zabrinutost ili nelagodu, važno je konzultirati se s ekspertom kako biste dobili informacije o daljnjim koracima. Sve ove promjene, simptomi i osobna briga mogu ukazivati na potrebu za pažljivom procjenom i eventualnim uklanjanjem madeža kako biste osigurali svoj mir i sigurnost.

Prevencija i zaštita – kako spriječiti nastanak novih madeža? 

Očuvanje zdravlja kože i redoviti dermatološki pregledi igraju ključnu ulogu u zaštiti zdravlja. Iako je stvaranje novih madeža prirodan proces koji se odvija tijekom života, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste minimizirali njihovu pojavu. Dobro nam je poznato da produljeno izlaganje UV-zrakama negativno utječe na kožu. Kako bismo umanjili rizik od razvoja melanoma, važno je provoditi preventivne mjere: izbjegavajte izlaganje suncu u vremenskom razdoblju kada su UV-zrake najintenzivnije (između 10 i 16 sati), ako ste izloženi suncu, koristite sredstva za zaštitu od sunca (SPF – faktor zaštite od sunca). Ova sredstva treba nanijeti pola sata prije izlaganja suncu te nakon kupanja ili znojenja. Odjeća koja prekriva dijelove tijela izložene suncu i šeširi koji pokrivaju lice i vrat pružaju dodatnu zaštitu.

Solarije je preporučeno izbjegavati. Budući da emitiraju intenzivnije UV-zrake od prirodnog sunčevog svjetla. Upotreba solarija povećava rizik od razvoja melanoma za čak 75%.

Povezani članci

Related