Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Načini kako pomoći svom djetetu da uspije u školi

https://www.freepik.com/free-photo/medium-shot-girl-portrait-with-graduation-background_40403851.htm

Obrazovanje je ključni stup u razvoju svakog djeteta, a uspjeh u školi igra ključnu ulogu u oblikovanju njihove budućnosti. Dok školsko okruženje pruža osnovno obrazovanje, roditelji imaju nezamjenjivu ulogu u podršci svojim potomcima da postignu najbolje rezultate. Postoji mnogo različitih i konstruktivnih načina na koje se roditelji mogu uključiti u akademski život svog djeteta kako bi mu pomogli da uspije u školi. Za najbolje rezultate, dobro je uključiti Sei strategijama koje uključuju motivaciju, podršku, organizaciju, komunikaciju i razvoj ključnih vještina koje će ih pratiti kroz život.

Postavljanje realnih očekivanja

Postavljanje ostvarivih ciljeva za školski uspjeh igra ključnu ulogu u djetetovom emocionalnom i akademskom razvoju. Nerealno visoka očekivanja mogu stvarati nepotrebnu tjeskobu i pritisak kod djece, što se može negativno odraziti na njihovu motivaciju i samopouzdanje. Svako dijete ima svoje jedinstvene sposobnosti i tempo učenja i važno je da roditelji prepoznaju i podržavaju te individualne razlike. Umjesto postavljanja pretjeranih zahtjeva, roditelji bi trebali zajedno sa svojom djecom postaviti realna očekivanja, fokusirajući se na napredak i osobni razvoj. Ovakav pristup omogućuje djetetu da se osjeća potpomognuto i motivirano da postigne svoj maksimum u okviru svojih mogućnosti, stvarajući temelj za dugoročni uspjeh u školi i životu.

Stručna pomoć

Kada se suoče s izazovima u školi, djeca trebaju dodatnu podršku i vodstvo svojih roditelja kako bi prevladala te poteškoće. Prva ključna stvar je komunikacija. Roditelji bi trebali otvoreno razgovarati sa svojom djecom kako bi saznali s kakvim se točno problemima ili poteškoćama susreću sa školskim gradivom. Ukoliko nemate vremena pomoći djetetu oko određenog dijela gradiva, uvijek možete potražiti stručnu pomoć. Kada je riječ o online oglasima, internet oglasi, podučavanje je jedna od najtraženijih kategorija i to s dobrim razlogom. Također, roditelji mogu potaknuti djecu da zatraže pomoć od učitelja ili školskog savjetnika ako se suočavaju s većim izazovima. Najvažnije je potaknuti djecu da ostanu motivirana i ustrajna.

https://www.freepik.com/free-photo/portrait-girl-playing_12243501.htm

Razvijanje rutine i organizacije

Rutina donosi predvidljivost u svakodnevni život i omogućuje djeci bolje upravljanje vremenom i obavezama. Roditelji bi trebali raditi sa svojom djecom na stvaranju jasne i dosljedne dnevne rutine koja uključuje vrijeme za učenje, domaću zadaću, tjelesnu aktivnost, obroke i odmor. Organizacija također igra ključnu ulogu. Djeca moraju naučiti kako organizirati svoje školske materijale, kao što su bilježnice, knjige i olovke, tako da ih mogu lakše pronaći kada im zatrebaju. Također je važno naučiti ih kako koristiti kalendar ili planer kako bi pratili svoje školske zadatke i rokove. Roditelji mogu biti od pomoći u postavljanju ovih sustava organizacije i poticanju djece da budu odgovorna za njihovo održavanje.

Poticanje znatiželje i kreativnosti

Znatiželja je prirodna osobina koju treba njegovati i podržavati jer potiče djecu na postavljanje pitanja, istraživanje i kritičko razmišljanje. Roditelji mogu poticati znatiželju svoje djece postavljanjem otvorenih pitanja, raspravom o različitim temama i pružanjem prilika za istraživanje. Izleti u muzeje, knjižnice, prirodno okruženje ili čak zajedničko gledanje obrazovnih dokumentaraca mogu biti sjajni načini za poticanje znatiželje. S druge strane, kreativnost uči djecu kako razmišljati izvan okvira, rješavati probleme na originalne načine i razvijati jedinstvene vještine. Roditelji mogu podržati kreativnost dajući djeci vrijeme i sredstva za crtanje, slikanje, pisanje, sviranje glazbenih instrumenata ili bavljenje drugim hobijima. Također, važno je pohvaliti i podržati svaki trud djeteta u kreativnom izražavanju, bez obzira na rezultate.


Razvijanje samostalnosti


Jedan od prvih koraka prema razvoju samostalnosti je poticanje djece da preuzmu odgovornost za svoje školske obveze. To uključuje praćenje domaćih zadaća, planiranje vremena za učenje i organiziranje školskog materijala. Roditelji mogu započeti postavljanjem prioriteta i ciljeva zajedno sa svojom djecom, zatim ih motivirati da prate vlastiti napredak i redovito provjeravaju svoje postupke. Osim toga, važno je poticati djecu na donošenje odluka i preuzimanje inicijative. To se može postići davanjem određene autonomije u dnevnim aktivnostima, poput odabira obroka ili organiziranja slobodnog vremena. Ovim malim koracima djeca će postupno razvijati vještine donošenja odluka i prepoznavati posljedice svojih izbora.

Važno je djeci pružiti podršku, motivaciju i ljubav kako bi se osjećala samopouzdano i spremno za izazove školskog života kako bi s vremenom izgradili temelje za uspješnu budućnost i trajno učenje.

Povezani članci

Related