Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Perut – kako smanjiti ljuskanje vlasišta?

Osim što je perut estetski problem, ponekad može stvarati i veće probleme od samog ljuskanja vlasišta. Perut se pojavljuje kod polovice odraslog stanovništva, a češća je kod muškaraca. Iako pravi uzrok nije u potpunosti poznat, smatra se kako do pojave peruti dolazi kod korištenja šampona koji sadrže natrij lauril sulfat. Takvi šamponi uklanjanju masnoći iz zaštitnog lipidnog sloja kože i tako narušavaju kožnu barijeru što uzrokuje osjetljivost, svrbež i ljuskanje vlasišta.

Vrste peruti

Izgled i priroda ljuskica peruti ukazuju na jačinu bolesti koja može biti umjerena ili jaka te se tada radi o seboroičnom dermatitisu. Umjerena perut uglavnom ne uzrokuje teže smetnje već samo ljuskanje vlasišta. Ljuskice kod umjerene peruti su uglavnom sitnije i suhe te ispadaju s vlasišta prilikom češljanja.

Seboroični dermatitis je teži oblik peruti, odnosno radi se o upalnoj bolesti vlasišta i drugih dijelova tijela koji su bogati žlijezdama lojnicama (prsa, prepone, obrve, brada…). Kod seboroičnog dermatitisa dolazi do pojave peruti koja je masna i lijepi se za vlasište, a uz perut mogu se pojaviti i drugi simptomi koji uključuju plakove, svrbež i širenje žarišta na područje lica.

Kako umanjiti simptome peruti?

Simptomi peruti mogu se kontrolirati primjenom terapije, ovisno o jačini. Osobama kod kojih se pojavljuje perut savjetuje se pravilna prehrana i tjelovježba, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, izbjegavanje korištenja agresivnih sredstava pranje kose i tuširanje te izbjegavanje prirodnih preparata. Također, važno je da ste odlučni kod primjene terapije jer se u većini slučajeva simptomi vraćaju po prestanku terapije.

Ako Vam je potreban šampon ili neki drugi oblik terapije protiv peruti, možete se posavjetovati s dermatologom kako biste saznali koji bi Vam najviše odgovarao.

Povezani članci

Related