Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Perut – kako smanjiti ljuskanje vlasišta?

Osim što je perut estetski problem, ponekad može stvarati i veće probleme od samog ljuskanja vlasišta. Perut se pojavljuje kod polovice odraslog stanovništva, a češća je kod muškaraca. Iako pravi uzrok nije u potpunosti poznat, smatra se kako do pojave peruti dolazi kod korištenja šampona koji sadrže natrij lauril sulfat. Takvi šamponi uklanjanju masnoći iz zaštitnog lipidnog sloja kože i tako narušavaju kožnu barijeru što uzrokuje osjetljivost, svrbež i ljuskanje vlasišta.

Vrste peruti

Izgled i priroda ljuskica peruti ukazuju na jačinu bolesti koja može biti umjerena ili jaka te se tada radi o seboroičnom dermatitisu. Umjerena perut uglavnom ne uzrokuje teže smetnje već samo ljuskanje vlasišta. Ljuskice kod umjerene peruti su uglavnom sitnije i suhe te ispadaju s vlasišta prilikom češljanja.

Seboroični dermatitis je teži oblik peruti, odnosno radi se o upalnoj bolesti vlasišta i drugih dijelova tijela koji su bogati žlijezdama lojnicama (prsa, prepone, obrve, brada…). Kod seboroičnog dermatitisa dolazi do pojave peruti koja je masna i lijepi se za vlasište, a uz perut mogu se pojaviti i drugi simptomi koji uključuju plakove, svrbež i širenje žarišta na područje lica.

Kako umanjiti simptome peruti?

Simptomi peruti mogu se kontrolirati primjenom terapije, ovisno o jačini. Osobama kod kojih se pojavljuje perut savjetuje se pravilna prehrana i tjelovježba, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, izbjegavanje korištenja agresivnih sredstava pranje kose i tuširanje te izbjegavanje prirodnih preparata. Također, važno je da ste odlučni kod primjene terapije jer se u većini slučajeva simptomi vraćaju po prestanku terapije.

Ako Vam je potreban šampon ili neki drugi oblik terapije protiv peruti, možete se posavjetovati s dermatologom kako biste saznali koji bi Vam najviše odgovarao.

Povezani članci

Related

Ključna kuhinjska pomagala za početnike

Kuhinja je središte svakog doma, mjesto gdje se okupljaju obitelj i prijatelji te gdje nastaju najukusniji obroci. Međutim, svaki kuhar, bez obzira na iskustvo, zna koliko su važna kvalitetna kuhinjska pomagala. Ako ste početnik u kulinarstvu ili jednostavno želite...

read more

Jeste li izgorjeli od posla?

Priznajmo si: svijet u kojem živimo sve se brže okreće i svakim danom pred nama je sve više obaveza. Što učiniti kada nas poslovne obaveze i radni zadaci s kratkim rokovima i manjkom resursa počnu tjerati u kut i kada nam sve to postane previše? Burnout – značenje...

read more

Internistički pregled s EKG-om

Internistički pregled, poznat i kao sistematski pregled, je najopsežnija vrsta kliničkog pregleda pacijenta. Preporučuje se pacijentima koji imaju razne tegobe kako bi se točno odredio njihov uzrok te liječenje. Osim liječenja, interna medicina bavi se i prevencijom...

read more