Superbrands logo
Superbrands logo



Copyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Vrste masnoća u krvi

Masnoće u krvi, poznate kao lipidi, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organizma. Postoji nekoliko vrsta masnoća u krvi, od kojih svaka ima specifične funkcije i utjecaj na zdravlje. Razumijevanje ovih vrsta može pomoći u boljem upravljanju zdravljem i prevenciji bolesti.

  1. Kolesterol

Kolesterol je vrsta lipida koja je prisutna u svim stanicama našeg tijela. On se dijeli na dvije glavne vrste:

LDL (lipoprotein niske gustoće):

  • Često nazivan “lošim” kolesterolom
  • Prenosi kolesterol iz jetre do stanica
  • Visoke razine LDL-a mogu dovesti do nakupljanja kolesterola u arterijama, što povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara

HDL (lipoprotein visoke gustoće):

  • Poznat kao “dobar” kolesterol
  • Prenosi višak kolesterola iz stanica natrag u jetru, gdje se razgrađuje i izlučuje iz tijela
  • Visoke razine HDL-a mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti
  1. Trigliceridi

Trigliceridi su druga glavna vrsta lipida u krvi. Oni su oblik masnoće koji tijelo koristi za pohranu energije

Funkcija:

  • Služe kao glavni izvor energije između obroka.
  • Pohranjuju se u masnim stanicama i kasnije se oslobađaju kao energija.

Razine:

  • Povišene razine triglicerida mogu biti znak metaboličkog sindroma, što uključuje visoki krvni tlak, visoku razinu šećera u krvi i nakupljanje masnoća oko struka.
  • Visoke razine također povećavaju rizik od srčanih bolesti i pankreatitisa.

VLDL (lipoprotein vrlo niske gustoće)

VLDL je još jedna vrsta lipoproteina koji prenosi trigliceride iz jetre do tkiva u tijelu:

Funkcija:

  • Prenosi trigliceride do mišića i masnog tkiva.

Rizici:

  • Kao i LDL, visoke razine VLDL mogu doprinijeti nakupljanju plakova u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti.

Masnoće u krvi, uključujući kolesterol (LDL i HDL) i trigliceride, imaju važne uloge u našem tijelu, od pružanja energije do izgradnje stanica i proizvodnje hormona. Međutim, održavanje ravnoteže između ovih vrsta masnoća je ključno za zdravlje srca i cjelokupno zdravlje. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i zdrav način života mogu pomoći u održavanju optimalnih razina lipida u krvi i smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema.

Povezani članci

Related

Što je krvni tlak i zašto je važan?

Krvni tlak predstavlja silu koju krv vrši na stijenke krvnih žila dok se kreće kroz tijelo. Mjeri se u milimetrima žive (mmHg) i prikazuje se s dvije vrijednosti: sistoličkim i dijastoličkim tlakom. Sistolički tlak mjeri se kada srce kuca i pumpa krv, dok dijastolički...

read more