Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Zašto je kava saveznik u učenju i boljim poslovnim rezultatima?

Čarobno crno piće bez kojeg je nezamislivo započeti dan. Crna kava jedna je od namirnica koja se nalazi na samom vrhu potrošačke košarice. Primijećena je jedna novost, a to je da su kapsule za aparate za kavu postale izuzetno tražene na tržištu. Sve vrste kave su gotovo jednako zastupljene. Kofein iz kave utječe na središnji živčani sustav, potiče pažnju, koncentraciju i uklanja pospanost. U sljedećem tekstu bit će predstavljen način uzgoja i primjene kave.

Način uzgoja kave

Povijesni zapisi kažu da je pradomovina kave Etiopija. Biljka kave uspijeva u toploj i vlažnoj klimi. Stablo kave podsjeća na zimzeleni grm, visok 2,5 do 5 m, u kontroliranim uvjetima, dok je stablo do 10 m, ako je divlje. Plodovi su vrlo zeleni, koji mijenjaju boju zrelim, od smeđeg, preko smeđeg do zrelog crvenog ploda. Zrna kave se beru, kasnije fermentiraju, prže ili prže. Prženje i mljevenje kave važan je postupak i o tome će ovisiti kvaliteta samog proizvoda. Kava u kapsulama obično sadrži svježu fino mljevenu kavu koja je čista i bez dodataka aditiva i aditiva, što nije slučaj kod kupnje kave u vrećicama.

Kava za bolju koncentraciju

Kada dođe do pada koncentracije, umora ili pospanosti, šalica crne kave je pravo rješenje. Kava sadrži kofein koji je blagi stimulans. Ovisno o vrsti i količini kave, ovisit će i unos kofeina. Šalica turske kave sadrži 115 mg kofeina, dok kava u kapsulama sadrži do 145 mg kofeina. Kava u kapsulama obično je popularna kada se radi o napitku koji će zamijeniti potrebnu energiju. Dokazano je da kofein iz kave povećava aktivnost dijela mozga u predfrontalnom režnju. Svakako je dokazano da konzumiranje kave potiče koncentraciju, ali duljina i intenzitet učinka variraju od osobe do osobe.

Dobro jutro kava

Nezamislivo je započeti dan bez šalice crne kave. Pitanje je je li to jutarnji ritual ili potreba? Jedno je sigurno, a to je da se nakon kave čovjek probudi, postane usredotočen na posao i svakodnevne obaveze, pun energije i energije. Turska kava, kao konzervativni napitak, danas je najviše prekuhana. Postoji tendencija povećanja upotrebe espressa i instant kave. Današnje vrijeme i način života donose neka nova dostignuća, pa aparat za kavu često možete vidjeti u domovima potrošača. Kava u kapsulama možda je najbolji izbor za prvu jutarnju kavu. Kava u kapsuli ima iznimnu svježinu i aromu. Nije izložen vanjskim utjecajima, pa je kvaliteta kave u njima visoka.

Šalica kave za vrijeme učenja

Zanimljiva zapažanja primijećena su tijekom posjeta knjižnicama ili studentskim čitaonicama, a to je da se na gotovo svakom studentskom stolu nalazi termosica s kavom. Poučeni iskustvom i učinkom kofeina na tijelo, studenti i učenici spremni su otići u čitaonice s kavom. Kao što je ranije spomenuto, kofein iz kave poboljšava koncentraciju, smanjuje umor i pospanost, zadržava pažnju i osvježava učenike. Pored spomenutih blagodati kave pri učenju, potreban je i oprez, jer velika količina kofeina u tijelu može uzrokovati određene probleme.

Povezani članci

Related

Ključna kuhinjska pomagala za početnike

Kuhinja je središte svakog doma, mjesto gdje se okupljaju obitelj i prijatelji te gdje nastaju najukusniji obroci. Međutim, svaki kuhar, bez obzira na iskustvo, zna koliko su važna kvalitetna kuhinjska pomagala. Ako ste početnik u kulinarstvu ili jednostavno želite...

read more

Perut – kako smanjiti ljuskanje vlasišta?

Osim što je perut estetski problem, ponekad može stvarati i veće probleme od samog ljuskanja vlasišta. Perut se pojavljuje kod polovice odraslog stanovništva, a češća je kod muškaraca. Iako pravi uzrok nije u potpunosti poznat, smatra se kako do pojave peruti dolazi...

read more

Jeste li izgorjeli od posla?

Priznajmo si: svijet u kojem živimo sve se brže okreće i svakim danom pred nama je sve više obaveza. Što učiniti kada nas poslovne obaveze i radni zadaci s kratkim rokovima i manjkom resursa počnu tjerati u kut i kada nam sve to postane previše? Burnout – značenje...

read more