Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Jednostavni saveti kako do posla nakon završenog fakulteta

Nakon završenog fakulteta svi se osećaju poletno i spremni su za traženje posla i okušavanje u svetu firmi, korporacija i privatnog biznisa. Ipak, potraga za poslom ponekad ume da bude duga i naporna te se studenti već na kraju studija počinju pripremati za traženje poslova i gledanje oglasa. Kako se već unapred zna koje firme nude dobre uslove, koji su poslovi najtraženiji i koji gradovi nude najviše šansi za posao, postavlja se pitanje kako uz sve ove informacije pronaći idealan posao. Nakon sticanja potrebnog znanja i diplome, ostaje nekoliko dodatnih kvalifikacija koje će dodatno krasiti CV i predstavljati nešto više od samo reference u radnoj biografiji. Nakon svega ovoga kreće prava potraga za poslom i uz nekoliko saveta ona može biti završena brzo i uz pozitivan ishod.

U struci ili van struke

Nije tajna da je IT sektor najtraženiji kada je u pitanju posao – kako kompanije koje traže radnike, tako i ljudi koji pretražuju ovu grupu poslova u potrazi za onim koji će im odgovarati. Za one kojima je ovo struka, rešenje je jednostavno jer su svi oni koji poseduju formalno obrazovanje vezano za IT sektor u velikoj prednosti i posao vrlo lako pronalaze. Sa druge strane su oni kojima ovo nije struka niti su ikada mislili da će raditi nešto drugo od onoga za šta su se školovali. Ukoliko ste spremni da se malo odmaknete od primarnog poziva i prođete kroz neke kurseve, možete da se okušate u IT sektoru jer ćete ovde sigurno naći posao.

Budite različiti

Svako ko se izdvoji iz gomile ostalih koji apliciraju za jedan posao će imati više šansi da se zaposli. Ukoliko želite da budete različiti, razmislite koje su to kvalifikacije koje vam mogu pomoći da vaš CV izgleda drugačije od ostalih. Razmislite o profesionalnoj fotografiji koju je potrebno da šaljete uz dokumentaciju na konkurs za posao. Ovo može da pokaže ozbiljnost kojom pristupate ovom aspektu života i koliko ste zaista spremni da se potrudite da sve uradite besprekorno. Takođe, informacije poput raznih učešća na konferenciji, studiranje u inostranstvu i kratak opis ili vaše volontersko iskustvo mogu da pokažu vaša dodatna interesovanja.

Kako pretraživati oglase

Postoji nekoliko načina za traženje oglasa za posao – razne grupe na društvenim mrežama, sajtovi za postavljanje oglasa i sajtovi kompanija koje često imaju konkurse. Pored toga, uvek se razlikuju oglasi kada su u pitanju manje i veće sredine te je potrebno da donesete odluku da li ste spremni da se preselite zbog posla. Najbolji način da pronađete posao po svim kriterijumima koji vam odgovaraju jeste da znate koje oblasti želite da istražite i koje gradove da obuhvatite. Kada je u pitanju siguran posao, Beograd se uvek ističe kao jedan od najpopularnijih gradova u kojima vlada velika potražnja za poslovima.

kako do posla nakon fakulteta
kako do posla nakon fakulteta

https://unsplash.com/photos/7okkFhxrxNw

Savršen CV

Pisanje radne biografije je jedna od najtežih stvari kada je traženje posla u pitanju. Usled nedostatka kreativnosti ili lošeg izražavanja, većina pribegava onlajn formama u kojima je potrebno samo izmeniti lične podatke. Ovakve generičke forme nisu nimalo domišljate i mogu da deluju odbojno te je potrebno da ih preskočite. Umesto toga, sami napišite svaki deo svoje biografije i koristite sve kvalifikacije i sposobnosti koje posedujete izbegavajući gomilanje izraza za koje ni sami niste sigurni šta znače. Ove stvari se vrlo lako provere prilikom razgovora za posao tako da je uvek bolje da izbegnete pravljenje zamke u koju lako možete upasti.

Dodatne kvalifikacije

Prednost pri konkursu imaju oni koji se više uklapaju u profil zaposlenog ali i oni koji imaju da ponude više od ostalih. Kako se znanje engleskog jezika i poznavanje rada na računaru već godinama podrazumevaju kao elementarno znanje, potrebno je da podignete svoje znanje na viši nivo. Pored engleskog, opredelite se za učenje jezika koji je popularan u vašoj oblasti rada jer će vas i osnovno poznavanje jezika dovesti ispred dugih i pokazati vašu spremnost za usavršavanjem. Takođe, postoji nekoliko programa kada je rad na računaru u pitanju, koji mogu da vam pomognu u svakodnevnom obavljanju posla i pruže vam znanje koje će poslodavac ceniti.

Polet koji ćete osetiti nakon završetka studija je pravi podsticaj da počnete da tražite posao i iskoristite sve ove saveta kako biste došli do idealnog posla. U samo nekoliko koraka već možete da dođete do prvog razgovora za posao i vidite kako potraga izgleda, od radne biografije do prvog ugovora.

Povezani članci

Related