Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Kirurški zahvati i intervencije kod osoba s fibrilacijom atrija: Upravljanje srčanim poremećajem

Osobe s fibrilacijom atrija (AFib) često se suočavaju s različitim opcijama liječenja kako bi kontrolirali nepravilni ritam srca. Kirurški zahvati i intervencije predstavljaju napredne metode liječenja koje se primjenjuju u određenim situacijama radi poboljšanja srčane funkcije i kvalitete života.

Ablacija atrija

Ablacija atrija je postupak koji koristi kateter za oštećenje ili uništavanje malih dijelova srčanog tkiva odgovornih za nepravilnosti u ritmu. Ovaj invazivni postupak često pomaže u obnavljanju normalnog ritma srca i smanjenju simptoma AFiba.

Maze postupak

Maze postupak je kirurški zahvat tijekom kojeg se stvaraju male ožiljne linije na unutarnjoj površini srca kako bi se kontrolirao ritam. Ovaj postupak obično se izvodi tijekom drugih srčanih operacija, poput zamjene zaliska.

Elektrokonverzija

Elektrokonverzija, poznata i kao električna kardioverzija, koristi kontrolirane električne impulse kako bi se resetirao srčani ritam. Ovaj postupak često se primjenjuje u bolničkom okruženju pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja.

Zalisci srca

Zamjena ili popravak zaliska srca može biti potrebna ako su zalisci zahvaćeni fibrilacijom atrija. Ovaj kirurški zahvat pomaže u obnovi normalnog protoka krvi i smanjenju opterećenja na srčani mišić.

 Proučavanje tromba

Osobe s AFibom su podložnije stvaranju ugrušaka krvi koji mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije poput moždanog udara. Kirurški zahvati, poput trombektomije, mogu biti potrebni kako bi se uklonili formirani ugrušci.

 Pejsmejkeri i defibrilatori

Implantacija pejsmejkera ili defibrilatora može biti opcija za osobe s fibrilacijom atrija. Ovi uređaji pomažu u održavanju stabilnog srčanog ritma i pružaju potrebnu podršku u hitnim situacijama.

Multidisciplinarni pristup

Upravljanje fibrilacijom atrija često uključuje multidisciplinarni pristup koji uključuje kardiologe, elektrofiziologe, kirurge i druge stručnjake. Odluka o vrsti kirurškog zahvata temelji se na individualnim karakteristikama pacijenta i ozbiljnosti AFiba.

Kirurški zahvati i intervencije igraju ključnu ulogu u liječenju fibrilacije atrija, pružajući raznolike opcije ovisno o potrebama svakog pojedinca. Odluka o kirurškom postupku donosi se uzimajući u obzir dijagnozu, simptome i opće zdravstveno stanje pacijenta. Stručno vođenje i suradnja s medicinskim timom ključni su za postizanje optimalnih rezultata liječenja.

Povezani članci

Related

Što je alergija na sunce?

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, je reakcija kože na izlaganje sunčevoj svjetlosti. Iako većina ljudi uživa u suncu bez problema, kod nekih osoba izlaganje UV zračenju može izazvati neželjene simptome. Simptomi alergije na sunce mogu uključivati...

read more