Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Post COVID-19 sindrom – kada simptomi ne prestaju

COVID-19 pandemija sa sobom je dovela i post COVID-19 sindrom. Iako još neistražen, ovaj sindrom pogađa velik broj ljudi i zahtjeva multidisciplinaran pristup u liječenju. Što je zapravo post COVID-19 sindrom i kako utječe na svakodnevne živote oboljelih?

Post COVID sindrom

Relativno nov termin u medicinskoj literaturi, post COVID-19 sindrom oznaka je za skup simptoma koji se javljaju ili pak zaostaju nakon preboljele COVID-19 infekcije. U momentu kad se javi, osoba više nije zarazna, a dijagnosticira se kada tegobe izazvane COVID-19 infekcijom potraju dulje od tri tjedna (produljeni COVID-19 sindrom) ili dulje od tri mjeseca (kronični post COVID-19 sindrom). Problemi s respiratornim sustavom, gubitak apetita, njuha i okusa, otežano disanje, malaksalost u mišićima, glavobolje, lupanje srca, kronični umor – sve su to simptomi na koje se žale oboljeli.

Embolija pluća nakon korone

Jedna od ozbiljnijih posljedica koronavirusa koja se može javiti kao post COVID sindrom je embolija pluća. Riječ je o medicinskom stanju koje se javlja kada dođe do poremećaja protoka krvi u plućnoj arteriji ili granama plućne arterije. Simptomi plućne embolije dosta su nespecifični pa samu dijagnozu nije lako postaviti. Često se pripisuju tjeskobnom raspoloženju, pneumoniji, ishemiji srca ili sepsi. Ako se dijagnoza postavi na vrijeme i započne liječenje  smrtnost od embolije pluća je mala.

Post COVID sindrom kod djece

I naši najmlađi suočeni su s pojavom ovog sindroma. Djeca najčešće imaju blagu kliničku sliku i poglavito su asimptomatski bolesnici kada je riječ o koronavirusu. Ipak, to ne znači da su manje podložni razvoju post COVID sindroma. Poglavito se javlja kod djece školske dobi koja se žale na: umor, respiratorne tegobe, anksioznost, bolove u mišićima, povraćanje i poremećaj mirisa i okusa. Trajanje i pojavnost simptoma varira. Pristup liječenju zahtjeva multidisciplinarnost i tim liječnika, nutricionista i psihologa koji će svojim zajedničkim djelovanjem maksimalno ublažiti ne željene i štetne posljedice post COVID sindroma.

Povezani članci

Related

Rosacea – “akne odraslih”

Rosacea se uglavnom pojavljuje kod osoba u trećem i četvrtom desetljeću života, a jedan od simptoma je pojava crvenih prištića (papula) koji mogu biti ispunjeni gnojem (pustule) te se zbog toga rosacea naziva i aknama odraslih. Rosacea je kronična upala kože lica koja...

read more

POST COVID-19 SIMPTOMI KOJI NE POSUSTAJU

Preboljeli ste covid, no imate osjećaj da se neki simptomi zapravo nikada nisu povukli? Vrlo vjerojatno su to post covid simptomi koji ukazuju na razvoj post covid sindroma. Da vas utješimo – niste jedini. Evo što vam je činiti ako se i kod vas pojave post covid...

read more