Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Tko su internisti i njihova uloga

Internisti su specijalisti u dijagnozi, liječenju i upravljanju širokim spektrom bolesti koje utječu na unutarnje organe i sustave tijela. Njihov holistički pristup medicini fokusira se na cjelokupno zdravlje pacijenta, a ne samo na izolirane simptome ili organe. Internistički pristup omogućuje im da se bave različitim bolestima i stanjima, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

  1. Kardiovaskularne bolesti: To obuhvaća visoki krvni tlak, srčane bolesti i bolesti krvnih žila.
  2. Endokrine bolesti: Internisti dijagnosticiraju i liječe bolesti poput dijabetesa, bolesti štitnjače i hormonalnih poremećaja.
  3. Gastrointestinalne bolesti: To uključuje bolesti probavnog trakta, jetre i gušterače.
  4. Infektivne bolesti: Internisti se bore protiv infekcija kao što su gripa, upala pluća i HIV/AIDS.
  5. Reumatske bolesti: Ovo uključuje artritis i druge slične bolesti.
  6. Bolesti bubrega: Internisti se bave problemima vezanim za bubrege.
  7. Respiratorne bolesti: To uključuje astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB).
  8. Neurološke bolesti: Internisti se suočavaju s problemima kao što su migrene i epilepsija, a također i hematološke bolesti, uključujući anemiju i bolesti krvi.
  9. Imunološke bolesti: Internisti se bave imunološkim poremećajima kao što je sistemski lupus eritematozus.

Pregled internista i njegova važnost

Internistički pregled je sveobuhvatan pregled koji služi za objašnjenje trenutačnih zdravstvenih problema i pružanje daljnje ciljane dijagnostike i terapije. Ovaj pregled je često neophodan prije operacijske obrade i također se koristi kao preventivna mjera u okviru sistematskih pregleda. Sastoji se od uzimanja anamneze i kliničkog pregleda, a ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja pacijenata.

Važnost preventivnog sistematskog pregleda

Preventivni sistematski pregled ključan je za očuvanje zdravlja i rano prepoznavanje potencijalnih zdravstvenih problema. Ovaj temeljit pregled uključuje različite medicinske testove, anamnezu, klinički pregled i konzultaciju s liječnikom. Cilj mu je identificirati bolesti prije nego se simptomi pojave, što omogućava brže liječenje i poboljšava ishod. Redoviti sistematski pregledi preporučuju se za ljude svih dobnih skupina kako bi se spriječile bolesti, promovirao zdrav način života i pružila edukacija o zdravlju. Ti pregledi igraju ključnu ulogu u prevenciji i ranom otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema.

Povezani članci

Related

Anatomija pluća

Pluća su vitalni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju proces disanja, esencijalnu funkciju za opstanak života. Njihova složena struktura i precizno koordinirane funkcije osiguravaju efikasnu razmjenu kisika i ugljičnog dioksida između tijela i okoliša. Ljudska...

read more

Jeste li se ikad susreli s anginom pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more