Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Predstavljamo vam sledeću generaciju Google analitike – GA4

Kada je Google najavio datum prelaska na novu analitiku, svako ko je u digitalnom svetu ovo nije doživeo kao veliko iznenađenje. Ovaj gigant već neko vreme spominje prelazak na novu analitiku i predstavlja sve promene koje se mogu očekivati kada krenete u praćenje podataka. Ipak, jasno je objašnjeno da će najveću prednost imati oni koji se na vreme odluče da izvrše migraciju. Kako je ovaj korak obavezan i svi će u jednom trenutku morati da se prebace na novu platformu, ako ovo uradite na vreme, koristite dragocene trenutke da se postavite ispred konkurencije i iskoristite sve informacije za jačanje i širenje sajta i biznisa.

Glavne karakteristike GA4

Analitika služi za praćenje podataka i ova funkcija platforme je jedna od najznačajnijih i onih koje se najviše koriste. Prethodna verzija je bazirala praćenje podataka na osnovu sesije (sessions) i pregledima stranice (page views), dok se nova verzija bazira na pregledu i obradi podataka na osnovu posebnog događaja (events). Takođe, proces izveštavanja je primetno poboljšan te je potrebno malo vremena za privikavanje. Ipak, ovu promenu će najviše osetiti vlasnici e-commerce sajtova jer se obrada podataka koji se tiču ove funkcije znatno unapredila donoseći brojne benefite. Sve ove podatke dobijate u vidu izveštaja na koje morate obratiti posebnu pažnju na samom početku podešavanja naloga.

Proces migracije na novu platformu

Kako je kao datum prelaska određen 1. jul ove godine, ovo predstavlja dan za konačan prelazak. Ipak, migraciju je bolje uraditi mnogo pre ovog datuma jer vam pravovremeni prelazak donosi brojne prednosti. Kao najveća prednost izdvaja se i ona koja je najznačajnija, a to je prikupljanje što većeg broja podataka, pogotovo u odnosu na vašu konkurenciju. Uz sve promene koje donosi nova GA4 analitika biće neophodno vreme da se naviknete na nove opcije. Potrebno je otvoriti novi nalog i pravilno ga podesiti što znači da je neophodno da budete sigurni da ovaj proces možete sami da uradite. Na ovaj način izbegavate eventualne greške već na samom početku i na pravi način koristite analitiku.

https://www.freepik.com/free-vector/linear-flat-visitor-analytics-website-hero-image-illustration-seo-smm-online-marketing-concept-laptop-tablet-with-report-data-screen_13333499.htm

Kako koristiti podatke?

Podaci se na ovaj način prikupljaju kako bi vam bili korisni u daljem radu i planiranju budućnosti vašeg sajta i biznisa. Jedan od najčešćih razloga za praćenje analitike jeste da se dobijeni rezultati iskoriste u marketinške svrhe. Dobijeni podaci o poseti određenih stranica se dalje mogu koristiti u marketinške svrhe kako biste otkrili koja strategija će vam najviše odgovarati. Takođe, na ovaj način možete doći do korisnih odgovora kada je budućnost vaše firme u pitanju. Ukoliko znate koje stranice su najposećenije, možete doći do pravih rešenja kako da pospešite posetu stranica koje posetioci manje pretražuju. Ciljani koraci ovog tipa dovode vaš posao na novi nivo i omogućavaju vam da detaljno ispratite vaš sajt.

Kako odraditi migraciju pravilno?

Proces migracije prati nekoliko prilično jednostavnih koraka. Kako je ovaj proces detaljno objašnjen i može da se uradi vrlo brzo, potrebno je da se zapitate da li ste zaista sigurni da sami možete da podesite nalog i sve neophodne parametre. Ukoliko niste sigurni da u ovom procesu možete biti uspešni, postoje stručnjaci poput ljudi iz Four Dots tima koji mogu da vam pomognu u ovome. Ne samo da vam mogu pomoći u nameštanju naloga, nego mogu i da obuče vaš tim da se snalazi na novoj platfomi i oblikuje izveštaje tako da ih možete koristiti u daljem radu. Uvek je bolje uložiti malo više vremena na početku, pogotovo ukoliko se odlučite da migraciju odradite na vreme i na taj način budete spremni pre konkurencije.

Nova GA4 analitika je budućnost praćenja podataka i uskoro će svi morati da se prebace na novu platformu. Pripremite se na vreme i započnite migraciju na novu analitiku kako biste iskoristili vreme do jula da prikupite što više podataka i omogućite sebi bolje uslove.

Povezani članci

Related

Online instrukcije iz matematike

Zbog vremena u kojima živimo sve je izraženiji nedostatak vremena za sve dnevne aktivnosti pojedinca pri čemu isto vrijedi i za instruktore i za učenike. Imajući na umu još uvijek aktualnu koronu postavlja se pitanje da li online instrukcije mogu biti jednako...

read more

Najbolja nekretnine za prodaju na Kvarneru

1. Nekretnine za prodaju u Opatiji Opatija, ljetovalište bivše Austro-Ugarske, vrlo je otmjeno mjesto koje privlači vrhunske kupce. Njegova arhitektura i zadovoljan zrak odražavaju srednjoeuropsku prošlost. Opatija je danas sinonim za luksuzne vile uz plažu, prestižne...

read more