Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Laneno ulje

Laneno ulje proizvodi se od sjemenki biljke lana (lat. Linum usitatissimum), a smatra se iznimno ljekovitim zbog prisustva mnogih antioksidativnih komponenti.

Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vrlo korisna u prevenciji različitih oboljenja, posebno vezana uz bolesti srca i krvnih žila. (omega 3 masna kiselina)

Pravi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani diktira uvjete za dobro zdravlje. Idealan omjer je oko 1:2 do 1:4. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija male količine sjemenki lana ili lanenog ulja. Laneno ulje najbolje je uklopiti u uravnoteženu prehranu s drugim uljima koja sadrže više omega-6 masnih kiselina, kao što su konopljino ulje, suncokretovo ulje i ulje oraha. Od svih navedenih ulja, laneno ulje je ipak najbogatiji izvor  alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce.

Laneno ulje i zdravlje

Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje “lošeg” kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. Korisni sastojci lanenog ulja su masne kiseline kao što su: alfa-linolenska (omega-3-masna kiselina), palmitinska, oleinska i stearinska, ciklolinopeptidi – pokazuju imunosupresivna svojstva i sudjeluju u imunosnom odgovoru organizma, steroli – dominantan je beta-sitosterol, tokoferoli koji su snažni antioksidansi.

Bitno je spomenuti da lanene sjemenke sadrže alfa linolensku kiselinu (ALA), koja se smatra esencijalnom omega – 3 masnom kiselinom. Ona se u organizmu može složenim biokemijskim putevima sintetizirati u dugolančane omega – 3 masne kiseline, eikosapentaenoičnu (EPA) i dokosaheksaenoičnu kiselinu (DHA). Da bi alfa linolenska kiselina pružila organizmu prednosti koje pružaju omega 3 masne kiseline, mora se prevesti u EPA i DHA, ističu stručnjaci s medicinskog portala Harvard Health. Međutim, enzima, koji u organizmu provode te reakcije pretvorbe, nema dovoljno da bi se sva količina alfa linolenske kiseline iz lanenih sjemenki prevela u EPA i DHA. S tim na umu, mnogi izvori navode kako jedna jušna žlica lanenih sjemenki ima oko 2 grama omega 3 masnih kiselina, što je tehnički točno, ali se u organizmu te količine ne iskoriste u potpunosti. Jedna jušna žlica lanenih sjemenki posjeduje oko 700 miligrama EPA i DHA koje će biti iskoristive u tijelu. Riba i plodovi mora su hrana koja je najbogatija s EPA i DHA.

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja:

sprječava nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju stanice,

smiruje simptome menopauze,

pomaže u liječenju psorijaze, ekcema, akni,

djeluje protuupalno,

može se koristiti kao laksativ,

pomaže u regulaciji krvnog tlaka,

snižava koncentraciju “lošeg” kolesterola u krvi,

suzbija upalne reakcije koje uzrokuju plak arterija i slabu cirkulaciju.

Protuupalno djelovanje lanenog ulja

Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju nastanak upalne reakcije. Iako su istraživanja još uvijek oprečna, neka od njih pokazuju da bi konzumacija lanenog ulja mogla smanjiti neugodne simptome koji nastaju zbog upala u organizmu. Istraživanje provedeno na pretilim ljudima, objavljeno 2016. godine u časopisu Nutrients, pokazalo je da je konzumacija lanenog ulja značajno smanjila koncentraciju C reaktivnog proteina u njihovom organizmu.

Budući da su bogate vlaknima, sjemenke lana su prirodni laksativ te pomažu u slučaju zatvora, hemeroida i bolesti probavnog trakta. Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, može biti korisno laneno ulje za probavu. Laneno ulje će pomoći ubrzati i olakšati proces probavljanja hrane. Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu. Osim toga, laneno ulje može spriječiti razvoj žučnih kamenaca, pa i rastopiti postojeće kamence.

Laneno ulje se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju. Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose. Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja.

Laneno ulje za lice korisi se kod problema akni, psorijaze, dermatitisa, rozacea, ekcema. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze i rozaceje često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva. Opekline i koža izgorena na sunca brže se liječi kada se pravilno tretira uljem.

Laneno ulje – dozacija;

S unutarnjom primjenom lanenog ulja treba krenuti polako. Naglo povećanje koncentracije omega-3-masnih kiselina zapravo može imati negativan učinak. Zbog toga treba postići ravnotežu između koncentracije omega-3 i omega-6 masnih kiselina u organizmu.

Prvi tjedan započnite s malim količinama. Uzmite pola žličice ulja ujutro uz doručak i pola prije večere. Ako vaš organizam ne reagira negativno nakon prvog tjedna uzimanja lanenog ulja, drugi tjedan povećajte dozu.

Počnite uzimati punu žličicu dva puta dnevno. Tako ćete treći tjedan moći tolerirati punu jušnu žlicu lanenog ulja dvaput dnevno.

Uzimanje lanenog ulja u kapsulama je jednostavnije jer postoje preporučene doze uzimanja. Ipak, ulje u kapsulama će uvijek imati manju nutritivnu vrijednost nego ono u tekućem obliku.

Laneno ulje je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te sklono oksidaciji. Potrebno ga je čuvati u hladnjaku, dobro zatvoreno.

Povezani članci

Related