Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Atopijski dermatitis – začarani krug svrbeža kože

Iako njegovi uzroci nisu još sasvim jasni, atopijski dermatitis učestala je upalna bolest kože, a u polovici svih slučajeva javlja se kod djece i beba. Kako pomoći sebi i našim najmlađima u borbi s crvenilom i svrbežom koji dolaze u paketu s ovom nezaraznom bolesti?

Atopijski dermatitis kod djece

Primijetili ste crvene i razgrebane promjene na licu vašeg djeteta? Možda je riječ o atopijskom dermatitisu. Obično se javlja na koži lica, na vratu, pregibima, ušnim resicama, vlasištu i kapcima. Koža postaje suha, crvena, svrbi i ljušti se. Najčešće ćete ove promjene primijetiti u proljeće ili jesen, a kako bi vaše mališane uspješno liječili, svakako se javite dermatologu koji će na temelju kliničke slike i alergološke obrade postaviti dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

Atopijski dermatitis kod odraslih

Nešto rjeđe no što je to slučaj kod djece, atopijski dermatitis može se javiti u odrasloj dobi. Između 2 i 10 posto odraslih bori se s tom dijagnozom. Njihova klinička slika slična je onoj kod djece: suhoća, crvenilo i ljuštenje kože koje prati jak svrbež. Često je atopijski dermatitis prvi u nizu tzv. „atopijskog marša“ koji označava prijelaz iz jedne u drugu atopijsku bolest (astma, alergijski rinitis).

Liječenje dermatitisa

Svaka koža je posebna, stoga je i svako liječenje dermatitisa individualno. Uz kreme za njegu i hidrataciju kože, u liječenju se koriste razni lijekovi čija je zadaća protuupalno djelovanja. Tako će vam liječnik prepisati lokalne kortikosteroide, imunomodulatore ili pak imunosupresive. 

U novije vrijeme u liječenju se koriste i biološki lijekovi, a nerijetko i fototerapija, tj. kontrolirano izlaganje UVB zračenju. Uz propisanu terapiju, savjetujemo vam nježan pristup koži u svakodnevnoj njezi. Atopijska koža žudi za hidratacijom, proizvodima za njegu koji neće iritirati kožu i visokim SPF faktorom u ljetnim mjesecima. Uz to, vodite brigu da su prostorije u kojima boravite provjetrene i čiste, jer upravo briga o okruženju i njezi kože pospješuje liječenje atopijskog dermatitisa.

Povezani članci

Related

Rosacea – “akne odraslih”

Rosacea se uglavnom pojavljuje kod osoba u trećem i četvrtom desetljeću života, a jedan od simptoma je pojava crvenih prištića (papula) koji mogu biti ispunjeni gnojem (pustule) te se zbog toga rosacea naziva i aknama odraslih. Rosacea je kronična upala kože lica koja...

read more

POST COVID-19 SIMPTOMI KOJI NE POSUSTAJU

Preboljeli ste covid, no imate osjećaj da se neki simptomi zapravo nikada nisu povukli? Vrlo vjerojatno su to post covid simptomi koji ukazuju na razvoj post covid sindroma. Da vas utješimo – niste jedini. Evo što vam je činiti ako se i kod vas pojave post covid...

read more