Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

HPV – što kada se radi o infekciji visokorizičnog tipa?

HPV je velika skupina od više od 200 virusa od kojih je preko 30 spolno prenosivih i neki od njih mogu uzrokovati razvoj karcinoma ili prestadije. Postoje mnoge predrasude da se HPV-om inficiraju većinom žene i promiskuitetne osobe no velika većina (oko 80%) spolno aktivnih necijepljenih osoba će se zaraziti tijekom života. 

Što je CIN?

Kod infekcije visokorizičnim HPV-om dolazi do promjena na sluznici vrata maternice. Takve promjene nazivaju se CIN (Cervikalna intraepitelna neoplazija) i dijele se na CIN I, CIN II i CIN III promjene ovisno o opsegu zahvaćenosti cerviksa. CIN I je najniži stupanj promjena i označava abnormalno promijenjene stanice, ali označava najniži rizik od razvoja karcinoma i uglavnom prolazi bez terapije. CIN II I CIN III su promjene visokog stupnja te predstavljaju povećani rizik od razvoja raka vrata maternice. HPV simptomi koji se mogu pojaviti kod CIN promjena su krvarenje, pojačana sekrecija, svrbež, peckanje i bol prilikom spolnog odnosa. Navedeni simptomi ne ukazuju isključivo na promjene uzrokovane HPV virusom, ali se preporučuje napraviti ginekološki pregled i PAPA test.

CIN u trudnoći

CIN I ne utječe na trudnoću, ali se svakako tijekom trudnoće vrše redoviti PAPA testovi kako bi se mogle pratiti promjene. U slučaju da se radi o većim promjenama bitno ih je otkriti rano kako bi se moglo adekvatno reagirati. Kada se radi o CIN promjenama stupnjeva II i III potrebno je napraviti kolposkopiju. Kod kolposkopije se primjenjuju određene otopine nakon čega se posebnim mikroskopom (kolposkop) pregledavaju rodnica, stidnica i vrat maternice. Kada su promjene prisutne može se napraviti biopsija ili se može pričekati 6-8 tjedana te nakon toga ponoviti pretragu. Kod velikog broja žena nakon porođaja dolazi do povlačenja nastalih promjena. U slučaju da se promjene ne povuku potrebno je nastaviti s prikladnom terapijom.

Povezani članci

Related

Utjecaj vitiliga na kvalitetu života

Vitiligo je kožna bolest koja, iako ne uzrokuje fizičku bol, može značajno utjecati na kvalitetu života oboljelih. Gubitak pigmenta i pojava bijelih mrlja na koži često donose sa sobom psihološke, socijalne i emocionalne izazove. Osobe s vitiligom često se suočavaju s...

read more

Anatomija pluća

Pluća su vitalni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju proces disanja, esencijalnu funkciju za opstanak života. Njihova složena struktura i precizno koordinirane funkcije osiguravaju efikasnu razmjenu kisika i ugljičnog dioksida između tijela i okoliša. Ljudska...

read more