Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

HPV – što kada se radi o infekciji visokorizičnog tipa?

HPV je velika skupina od više od 200 virusa od kojih je preko 30 spolno prenosivih i neki od njih mogu uzrokovati razvoj karcinoma ili prestadije. Postoje mnoge predrasude da se HPV-om inficiraju većinom žene i promiskuitetne osobe no velika većina (oko 80%) spolno aktivnih necijepljenih osoba će se zaraziti tijekom života. 

Što je CIN?

Kod infekcije visokorizičnim HPV-om dolazi do promjena na sluznici vrata maternice. Takve promjene nazivaju se CIN (Cervikalna intraepitelna neoplazija) i dijele se na CIN I, CIN II i CIN III promjene ovisno o opsegu zahvaćenosti cerviksa. CIN I je najniži stupanj promjena i označava abnormalno promijenjene stanice, ali označava najniži rizik od razvoja karcinoma i uglavnom prolazi bez terapije. CIN II I CIN III su promjene visokog stupnja te predstavljaju povećani rizik od razvoja raka vrata maternice. HPV simptomi koji se mogu pojaviti kod CIN promjena su krvarenje, pojačana sekrecija, svrbež, peckanje i bol prilikom spolnog odnosa. Navedeni simptomi ne ukazuju isključivo na promjene uzrokovane HPV virusom, ali se preporučuje napraviti ginekološki pregled i PAPA test.

CIN u trudnoći

CIN I ne utječe na trudnoću, ali se svakako tijekom trudnoće vrše redoviti PAPA testovi kako bi se mogle pratiti promjene. U slučaju da se radi o većim promjenama bitno ih je otkriti rano kako bi se moglo adekvatno reagirati. Kada se radi o CIN promjenama stupnjeva II i III potrebno je napraviti kolposkopiju. Kod kolposkopije se primjenjuju određene otopine nakon čega se posebnim mikroskopom (kolposkop) pregledavaju rodnica, stidnica i vrat maternice. Kada su promjene prisutne može se napraviti biopsija ili se može pričekati 6-8 tjedana te nakon toga ponoviti pretragu. Kod velikog broja žena nakon porođaja dolazi do povlačenja nastalih promjena. U slučaju da se promjene ne povuku potrebno je nastaviti s prikladnom terapijom.

Povezani članci

Related

Rosacea – “akne odraslih”

Rosacea se uglavnom pojavljuje kod osoba u trećem i četvrtom desetljeću života, a jedan od simptoma je pojava crvenih prištića (papula) koji mogu biti ispunjeni gnojem (pustule) te se zbog toga rosacea naziva i aknama odraslih. Rosacea je kronična upala kože lica koja...

read more

POST COVID-19 SIMPTOMI KOJI NE POSUSTAJU

Preboljeli ste covid, no imate osjećaj da se neki simptomi zapravo nikada nisu povukli? Vrlo vjerojatno su to post covid simptomi koji ukazuju na razvoj post covid sindroma. Da vas utješimo – niste jedini. Evo što vam je činiti ako se i kod vas pojave post covid...

read more