Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Krioterapija: tretman ekstremnim hlađenjem

Krioterapija je inovativna metoda liječenja koja koristi ekstremno niske temperature za postizanje različitih učinaka na tijelo. Otkrijte kako krioterapija djeluje i kako se izvodi.

Krioterapija primjenjuje niske temperature kako bi postigla različite učinke. Jedan od najvažnijih aspekata ovog tretmana je smrzavanje i uništavanje stanica. Ova karakteristika čini krioterapiju učinkovitom u tretiranju različitih dermatoloških problema kao što su bradavice, keratoze i prekancerozne lezije. Pored toga, krioterapija ima protuupalno djelovanje, što znači da može smanjiti oticanje i ublažiti bol, te ima analgetski učinak blokirajući prijenos bolnih signala živcima. Osim toga, ekstremna hladnoća potiče cirkulaciju krvi i poboljšava opskrbu kisikom i hranjivim tvarima u tretiranom području.

Koraci u postupku krioterapije

Krioterapija se obično provodi u nekoliko koraka:

Pregled pacijenta: Na početku postupka, liječnik pregledava pacijenta kako bi odredio svrhu krioterapije i odabrao odgovarajuću tehniku i temperaturu za primjenu.

Informiranje pacijenta: Pacijent se obavještava o samom postupku, očekivanim rezultatima i mogućim nuspojavama. Ako je potrebno ili ako se koristi poseban oblik krioterapije, može se obaviti lokalna anestezija.

Primjena kriogene tvari: Krioterapija se izvodi pomoću kriogenih tvari kao što je tekući dušik ili argon, koje se primjenjuju direktno na kožu ili ciljano područje. Temperatura kriogene tvari značajno se snižava tijekom postupka.

Oštećenje i oporavak stanica: Niske temperature uzrokuju oštećenje stanica koje se žele liječiti. Oštećene stanice se smrzavaju i postupno odumiru.

Reakcija tijela: Tijekom i nakon postupka, tijelo reagira na hladnoću, a tretirano područje može postati crveno, otečeno ili bolno. Ova reakcija obično je privremena i prolazi s vremenom.

Naknadna njega: Nakon krioterapije, može biti potrebna određena njega tretiranog područja, uključujući čišćenje i zaštitu kako bi se spriječile infekcije i osigurao brz oporavak.

Važno je napomenuti da krioterapija obično traje relativno kratko, ovisno o vrsti terapije i području koje se tretira. Ključ za uspješan postupak je izvođenje krioterapije od strane iskusnog medicinskog stručnjaka kako bi se postigla sigurnost i učinkovitost.

Kome se ne preporuča krioterapija?

Iako je krioterapija siguran i učinkovit tretman za mnoge medicinske probleme, važno je znati da nije prikladna za svakoga. Postoje situacije i stanja u kojima se ne preporučuje krioterapija ili gdje bi trebala biti izbjegnuta. To uključuje osobe s osjetljivom kožom, Raynaudovim sindromom,  osobe s oštećenjem osjetilnih živaca, osobe s infekcijama kože, osobe s alergijskim reakcijama na kriogene tvari i osobe s autoimunim bolestima. Kako biste saznali je li krioterapija prikladna za vas, obratite se dermatologu ili medicinskom stručnjaku koji će procijeniti vaše specifične potrebe i situaciju.

Povezani članci

Related

Anatomija pluća

Pluća su vitalni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju proces disanja, esencijalnu funkciju za opstanak života. Njihova složena struktura i precizno koordinirane funkcije osiguravaju efikasnu razmjenu kisika i ugljičnog dioksida između tijela i okoliša. Ljudska...

read more

Jeste li se ikad susreli s anginom pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more