Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Preskakanje srca – anksioznost kao uzrok

Anksioznost može uzrokovati razne simptome, a jedan od naj alarmantnijih je preskakanje srca. Stres je jedan od najrizičnijih faktora štetnih za zdravlje srca, a uzrokuje preskakanje srca i bolove u prsima. Iako ne mora predstavljati opasnost, po pojavi preskakanja srca bitno je obratiti se svom liječniku. 

Uzroci anksioznosti

Anksioznost je jedan od najčešćih emocionalnih poremećaja i javlja se u svim dobnim skupinama. Anksioznost se javlja kao reakcija na stres koji je posljedica straha prije nekih važnih događaja kao, na primjer, razgovora za posao.  

Osim anksioznosti koja je prolazna, uobičajena pojava, postoji i anksiozni poremećaj. Anksiozni poremećaj je ozbiljan emocionalni poremećaj koji se uglavnom razvija u ranijoj mladosti. Ovakvi poremećaji mogu ograničavati svakodnevno funkcioniranje osobe, a ako se ne tretiraju dolazi do pogoršanja. Anksioznost i anksiozni poremećaj mogu utjecati na razvoj raznih simptoma od glavobolje, pojačanog znojenja, mučnina, problema sa spavanjem, naglih promjena u težini, slabog apetita i iznenadnih promjena u krvnom tlaku pa sve do preskakanja srca i bolova u prsima.

Preskakanje srca od anksioznosti

Anksioznost i preskakanje srca mogu biti povezani. S obzirom na to da su sve promjene vezane za srce uglavnom ozbiljne i ovaj simptom treba tako shvatiti sve dok se ne utvrdi da je sa srcem sve u redu. 

Preskakanje srca kod osoba kod kojih se pojavljuje i anksioznost mogu doći spontano ili se s vremenom razvijati. Uz preskakanje srca može se pojaviti i bol u prsima koju većina pacijenata opisuje kao oštru i upornu bol. Ovi simptomi uglavnom pogoršavaju anksioznost zbog straha koji izazivaju oko zdravlja pacijenta. 

Kako biste bili na miru, kod prve pojave boli u prsima ili preskakanja srca, obratite se svojem doktoru kako bi Vas poslao na kardiološke pretrage.

Povezani članci

Related