Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Preskakanje srca – kako želudac utječe na srce?

Preskakanje srca može se pojaviti iz raznih razloga te stvoriti osjećaj anksioznosti i panike. Ne mora se uvijek raditi o problemima sa srcem jer preskakanje srca može biti uzrokovano stresom, anksioznošću ili problemima sa želucem.

Gastritis kao razlog preskakanja srca

Plinovi koji se stvaraju u želucu mogu stvarati pritisak na ošit i srce te uzrokovati preskakanje srca. Čest uzrok povećane količine plinova u želucu je gastritis. Gastritis je upala želučane ovojnice i uglavnom je uzrokovan stresom, lijekovima, infekcijama ili autoimunim poremećajima. Gastritis također može biti uzrokovan alkoholom, kofeinom, masnom hranom i kiselim pićima. Za umanjenje simptoma preporučuje se pripaziti na prehranu te izbjegavati jako začinjenu hranu, alkohol, prženu i masnu hranu.

 Simptomi gastritisa ne moraju se pojaviti kod svakoga, ali kada se pojave to su uglavnom gubitak apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Gastritis se liječi  antacidima ili drugim lijekovima koji smanjuju lučenje želučane kiseline ili u slučajevima kada se radi o infekciji čiji je uzročnik bakterija, Helicobacter pylori propisuju se antibiotici uz lijekove za blokiranje lučenja kiseline.

Ostali želučani problemi koji uzrokuju preskakanje srca

Osim gastritisa, preskakanje srca od želuca može biti uzrokovano drugim želučanim problemima kao što su hijatalna hernija i GERB.

GERB, iako sličan gastritisu, je zapravo stanje u kojem dolazi do povrata želučane kiseline u jednjak čime se isti oštećuje, a uz to se kiselina vraća i u usta i gornje dišne puteve. GERB može uzrokovati stezanje u grudima i preskakanje srca. Kontroliranje GERB-a smanjuje pojavu preskakanja srca.

Hijatalna hernija također može biti jedan od uzroka pojave preskakanja srca jer dolazi do izbočenja želuca kroz ošit koji onda stvara pritisak na srce. Hijatalna hernija se uglavnom ne mora operirati, osim ako se radi o težem slučaju, odnosno tzv. paraezofagealnoj hijatalnoj herniji.

Kod svih želučanih problema, pacijentima se preporučuje pravilna prehrana i izbjegavanje štetnih navika. U slučaju da osjećate preskakanje srca svakako se obratite liječniku kako bi se napravile potrebne kardiološke pretrage.

Povezani članci

Related

Atopijski dermatitis – crvena koža koja svrbi

Crvenilo kože i svrbež nisu nimalo ugodna pojava, a ponajmanje kada su simptomi najčešće vrste ekcema – atopijskog dermatitisa. U čak 45 posto slučajeva ova bolest javlja se kod dojenčadi i male djece te može predstavljati rizik za razvoj drugih teških zdravstvenih...

read more

Preskakanje srca – anksioznost kao uzrok

Anksioznost može uzrokovati razne simptome, a jedan od naj alarmantnijih je preskakanje srca. Stres je jedan od najrizičnijih faktora štetnih za zdravlje srca, a uzrokuje preskakanje srca i bolove u prsima. Iako ne mora predstavljati opasnost, po pojavi preskakanja...

read more