Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Što kada vam se prišulja visoki tlak?

U današnjem svijetu hipertenzija spada u jednu od najčešćih bolesti. Njena opasnost leži u činjenici da se otkrije relativno kasno i uzrokuje niz bolesti koje nastaju kao posljedica povišenog krvnog tlaka. Kako spriječiti i liječiti visoki tlak?

Prvi simptomi visokog tlaka

Hipertenzija je dijagnoza koja u Hrvatskoj ima učestalost od 45 posto u ukupnoj populaciji. Unatoč velikoj učestalosti, kod mnogih oboljelih prođe i čitavo desetljeće do postavljanja dijagnoze. Bolest je to koja ne boli pa ju je teško uočiti na vrijeme.

Kada govorimo o simptomima koji karakteriziraju visoki tlak, primjećujemo da su oni vrlo nespecifični. Jutarnje glavobolje, vrtoglavice, zujanje u ušima, anksioznost, tremor mišića – samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na pojavu hipertenzije. Kako biste ju otkrili na vrijeme i spriječili potencijalne negativne posljedice koje može imati po zdravlje, redovito mjerite vrijednosti tlaka. To možete učiniti prilikom posjeta liječniku ili kod kuće uz pomoć ručnog ili digtalnog tlakomjera.

Snizite visoki tlak bez puno muke

Iako je hipertenzija trajno povišenje sistoličkog i/ili dijastoličkog krvnog tlaka, ipak možemo utjecati na povišene vrijednosti tlaka. Visoki tlak liječi se pomoću terapije koju propisuje liječnik. Najčešće je to kombinacija lijekova, a sama terapija uzima se I nakon što se vrijednosti tlaka snize, a sve u cilju da ne dođe do ponovnog porasta tlaka.

Idealna vrijednost tlaka je 120/80 mmHg. Te se vrijednosti kroz godine malo mijenjaju, tj. rastu uslijed starenja. Kako biste ih zadržali u željenim granicama, okrenite se zdravijem životu i odbacite štetne navike poput pušenja, konzumacije alkohola, šećera i soli. Mediteranska prehrana koja obiluje svježim voćem i povrćem, kvalitetnim bjelančevinama i maslinovim uljem izvrstan je odabir na putu ka zdravlju. Neka ona bude temeljena na unosu hrane bogate kalijem, kalcijem i magnezijem, a nećete pogriješiti ako se počastite i pokojom kockicom tamne čokolade čije će antioksidativno djelovanje opustiti krvne žile i pojačati protok krvi.

Povezani članci

Related

Rosacea – “akne odraslih”

Rosacea se uglavnom pojavljuje kod osoba u trećem i četvrtom desetljeću života, a jedan od simptoma je pojava crvenih prištića (papula) koji mogu biti ispunjeni gnojem (pustule) te se zbog toga rosacea naziva i aknama odraslih. Rosacea je kronična upala kože lica koja...

read more

POST COVID-19 SIMPTOMI KOJI NE POSUSTAJU

Preboljeli ste covid, no imate osjećaj da se neki simptomi zapravo nikada nisu povukli? Vrlo vjerojatno su to post covid simptomi koji ukazuju na razvoj post covid sindroma. Da vas utješimo – niste jedini. Evo što vam je činiti ako se i kod vas pojave post covid...

read more