Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Utjecaj pandemije COVID-19 na psihičko zdravlje i kako se nositi s njim

Pandemija COVID-19 donosi ne samo fizičke, već i značajne psihičke posljedice. Strah i tjeskoba sve su prisutniji diljem svijeta, s posebnim naglaskom na porast paničnih poremećaja. Razumijevanje i suočavanje s ovim izazovima ključno je za očuvanje psihičkog zdravlja.

Ova pandemija iznenadila nas je ne samo svojom širinom, već i utjecajem na naše psihičko blagostanje. Anksioznost, strah i panični poremećaji postaju sve češći. Osvješćivanje i razumijevanje tih problema prvi su koraci prema njihovom kontroliranju.

Razumijevanje paničnih napada

Panični napadi su iznenadni i intenzivni napadi tjeskobe s brojnim fizičkim i emocionalnim simptomima. Pojavljuju se iznenada, često bez prethodne naznake. Osoba koja doživljava napad može se osjećati preplavljenom strahom, a prate ih ubrzan puls, znojenje, vrtoglavica i osjećaj gušenja. Razumijevanje ovih simptoma pomaže osvješćivanju prirode paničnih napada i olakšava traženje pomoći i podrške.

Panični poremećaj i anksioznost

Panični poremećaj i opća anksioznost često idu ruku pod ruku. Osobe koje redovito doživljavaju panične napade mogu patiti od kontinuirane anksioznosti, čak i izvan napada. Ovo se naziva “anticipatorna anksioznost.” Razumijevanje ovih povezanosti pomaže u primjeni odgovarajućeg tretmana, uključujući terapiju i, u nekim slučajevima, lijekove.

Dijagnoza i liječenje

Pravovremena dijagnoza i adekvatan tretman ključni su za upravljanje paničnim poremećajem. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) i određeni lijekovi često se koriste za pomoć osobama s paničnim poremećajem i anksioznošću. Također, podrška od obitelji, prijatelja i stručnjaka za mentalno zdravlje igra značajnu ulogu u procesu ozdravljenja.

Pandemija COVID-19 ne utječe samo na fizičko zdravlje; njezin utjecaj na psihičko zdravlje ne smije se zanemariti. Razumijevanje i pravilan tretman psihičkih posljedica ključni su za prevladavanje izazova koje donosi ova globalna kriza.

Povezani članci

Related

Krioterapija: tretman ekstremnim hlađenjem

Krioterapija je inovativna metoda liječenja koja koristi ekstremno niske temperature za postizanje različitih učinaka na tijelo. Otkrijte kako krioterapija djeluje i kako se izvodi. Krioterapija primjenjuje niske temperature kako bi postigla različite učinke. Jedan od...

read more

Tko su internisti i njihova uloga

Internisti su specijalisti u dijagnozi, liječenju i upravljanju širokim spektrom bolesti koje utječu na unutarnje organe i sustave tijela. Njihov holistički pristup medicini fokusira se na cjelokupno zdravlje pacijenta, a ne samo na izolirane simptome ili organe....

read more