Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Utjecaj pandemije COVID-19 na psihičko zdravlje i kako se nositi s njim

Pandemija COVID-19 donosi ne samo fizičke, već i značajne psihičke posljedice. Strah i tjeskoba sve su prisutniji diljem svijeta, s posebnim naglaskom na porast paničnih poremećaja. Razumijevanje i suočavanje s ovim izazovima ključno je za očuvanje psihičkog zdravlja.

Ova pandemija iznenadila nas je ne samo svojom širinom, već i utjecajem na naše psihičko blagostanje. Anksioznost, strah i panični poremećaji postaju sve češći. Osvješćivanje i razumijevanje tih problema prvi su koraci prema njihovom kontroliranju.

Razumijevanje paničnih napada

Panični napadi su iznenadni i intenzivni napadi tjeskobe s brojnim fizičkim i emocionalnim simptomima. Pojavljuju se iznenada, često bez prethodne naznake. Osoba koja doživljava napad može se osjećati preplavljenom strahom, a prate ih ubrzan puls, znojenje, vrtoglavica i osjećaj gušenja. Razumijevanje ovih simptoma pomaže osvješćivanju prirode paničnih napada i olakšava traženje pomoći i podrške.

Panični poremećaj i anksioznost

Panični poremećaj i opća anksioznost često idu ruku pod ruku. Osobe koje redovito doživljavaju panične napade mogu patiti od kontinuirane anksioznosti, čak i izvan napada. Ovo se naziva “anticipatorna anksioznost.” Razumijevanje ovih povezanosti pomaže u primjeni odgovarajućeg tretmana, uključujući terapiju i, u nekim slučajevima, lijekove.

Dijagnoza i liječenje

Pravovremena dijagnoza i adekvatan tretman ključni su za upravljanje paničnim poremećajem. Kognitivno-bihevioralna terapija (KBT) i određeni lijekovi često se koriste za pomoć osobama s paničnim poremećajem i anksioznošću. Također, podrška od obitelji, prijatelja i stručnjaka za mentalno zdravlje igra značajnu ulogu u procesu ozdravljenja.

Pandemija COVID-19 ne utječe samo na fizičko zdravlje; njezin utjecaj na psihičko zdravlje ne smije se zanemariti. Razumijevanje i pravilan tretman psihičkih posljedica ključni su za prevladavanje izazova koje donosi ova globalna kriza.

Povezani članci

Related

Anatomija pluća

Pluća su vitalni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju proces disanja, esencijalnu funkciju za opstanak života. Njihova složena struktura i precizno koordinirane funkcije osiguravaju efikasnu razmjenu kisika i ugljičnog dioksida između tijela i okoliša. Ljudska...

read more

Jeste li se ikad susreli s anginom pektoris?

Angina pektoris je bolno stanje koje se manifestira kao nelagodnost, pritisak, stezanje ili bol u prsima. To je često simptom srčane bolesti, posebno koronarne arterijske bolesti, koja uzrokuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce krvlju. Glavni...

read more