Superbrands logo
Superbrands logoCopyright © 2021 Superbrands

Copyright © 2021 Superbrands

Rosacea – “akne odraslih”

Rosacea se uglavnom pojavljuje kod osoba u trećem i četvrtom desetljeću života, a jedan od simptoma je pojava crvenih prištića (papula) koji mogu biti ispunjeni gnojem (pustule) te se zbog toga rosacea naziva i aknama odraslih.

Rosacea je kronična upala kože lica koja može biti nasljedna ili multifaktorijalno uzrokovana. Na pojavu simptoma uvelike utječu i okolišni čimbenici, ali i navike pacijenta. Tako će pušenje, konzumacija alkohola i nezdrava prehrana negativno utjecati na simptome pa se pacijentima preporučuje izbjegavati loše navike.

Stupnjevi rosacee

Rosacea se može pojaviti u nekoliko oblika, a težina simptoma definira njen stupanj.

Početni stupanj bolesti je kada se pojavljuje samo prolazno crvenilo na licu. Napredovanjem bolesti ostaje trajno crvenilo lica te teleangiektazije, odnosno vidljive, proširene kapilare. Daljnjim pogoršanjem i napredovanjem bolesti osim crvenila lica i teleangiektazija karakterizira pojava papula i pustula uz oticanje lica. U III stupnju dolazi do najtežih simptoma, a to su povećanje žlijezda lojnica koje uzrokuje povećanu pojavu pustula te zadebljanje kože.

Najčešći su stupnjevi I i II dok se stupanj III pojavljuje najčešće kod muškaraca.

Liječenje rosacee

Rosacea liječenje ovisi o stupnju bolesti i primjenjuju se razne vrste liječenja od oralnih antibiotika i krema do laserskih terapija.

Zbog osjetljivosti kože kod pacijenata s rosaceom uglavnom se prvo preporučuje primjena neutralnih preparata kako bi se koža obnovila. Osim toga vrlo je važno i korištenje SPF 50+ zaštite od sunca jer se izlaganjem UV zrakama koža dodatno oštećuje te se smanjuje njena elastičnost. Za tretiranje simptoma koriste se lokalni preparati kao što su azelaična kiselina, retinoidi i metronidazol koji smanjuju upalne procese. Nakon lokalne terapije, pacijenti trebaju samostalno primjenjivati kreme s niskom koncentracijom glikolne kiseline.

Kod svakog pacijenta je bitno pratiti simptome kako bi se mogla odrediti potrebna terapija. Zato se preporučuje vođenje dnevnika u kojemu će pacijent zapisivati sve simptome i njihove promjene te aktivnosti.

Povezani članci

Related

Atopijski dermatitis – crvena koža koja svrbi

Crvenilo kože i svrbež nisu nimalo ugodna pojava, a ponajmanje kada su simptomi najčešće vrste ekcema – atopijskog dermatitisa. U čak 45 posto slučajeva ova bolest javlja se kod dojenčadi i male djece te može predstavljati rizik za razvoj drugih teških zdravstvenih...

read more